Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiJORGOVAN ZAMIRISAO U MOSTARU Evo šta o cvjetanju u “nevrijeme” kažu NARODNA...

JORGOVAN ZAMIRISAO U MOSTARU Evo šta o cvjetanju u “nevrijeme” kažu NARODNA VJEROVANJA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sve ima svoje doba. Ali ponekad se dogodi i proljeće u jesen.

To dokazuje i jorgovan koji je ovih dana procvjetao na području prigradskog naselja Hodbina kod Mostara u dvorištu porodice Demirović.

– I priroda je očigledno zbunjena. Ovo je fenomen. Nikada nisam doživjela da procvjeta jorgovan krajem oktobra. Inače, jorgovan je procvjetao u dvorištu moje majke – rekla je za portal Radiosarajevo.ba Hercegovka Sanvila.

Nagle klimatske promjene i toplo vrijeme u zimskim mjesecima očigledno su prevarili prirodu.

Jer, neuobičajeno toplo i ugodno vrijeme za ovo doba godine zbunilo je biljni svijet, pa su neke od njih, poput jorgovana požurile propupati i procvjetati misleći da proljeće kuca na vrata.

Sigurni smo da ovaj zbunjeni jorgovan nije jedini u Hercegovini i da sličnih primjera sigurno ima još. Želi li nam jesenski cvijet jorgovana i poručiti nešto, ostavićemo svakom od vas na promišljanje.

Istina, miris ponovo iscvjetalog jorgovana nije tako intenzivan kao u proljeće, međutim dovoljan je razlog da ga mnogi požele ubrati, u čemu su dosad najspretniji oni najmlađi. Prema narodnom vjerovanju cvjetanje biljaka u “nevrijeme” moglo bi značiti da će zima biti duga i hladna.

(Radio Sarajevo)

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI