Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoJesenja sadnja kupusa - Korisni savjeti za uspješnu proizvodnju

Jesenja sadnja kupusa – Korisni savjeti za uspješnu proizvodnju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proizvodnja kupusa za jesenju i zimsku potrošnju obavlja se poslije graška, ranog krompira, luka, ječma, pšenice i drugih usjeva koji oslobađaju njivu do jula mjeseca.

Najbolji predusjev za kasni kupus su mahunarke jer ostavljaju zemljiše obogaćeno azotom. Proizvodnja ne smije da se obavlja na mjestima gde su prethodno bile gajene kupusnjače, jer kupus je usjev koji ne podnosi monokulturu i u plodoredu dolazi na prvo mjesto.

Sjetva se obavlja u maju i junu mesecu u hladnim lejama na osunčanom, lakom, humusom bogatom i nezakorovljenom zemljištu. Rok sjetve za proizvodnju rasada treba ispoštovati, jer se u suprotnom produžava vegetacija, odnosno svaki dan sjetve poslije 10.06. produžava vegetaciju za nedelju dana.

Kupus se sije na razmak 25-30cm između redova i 1,5-2cm u redu. Ukoliko je sjetva gušća, veći je i sklop biljaka usljed čega dolazi do zasjenjivanja i izduživanja rasada. Neophodna mjera u proizvodnji rasada kupusa za jesenju potrošnju je zalivanje.

Rasađivanje su vrši tokom druge polovine jula a za berbu pristiže krajem oktobra, početkom novembra. Biljke se rasađuju kada imaju 5-6 dobro razvijenih listova, a rasađuju se samo zdrave, dobro razvijene i neoštećene biljke, dok se slabe i bolesne odbacuju. Međuredni razmak izbosi 60-70cm, a razmak u redu 50-60cm. Kao i kod proizvodnje rasada, nakon rasađivanja je, takođe, obavezno izvršiti navodnjavanje, a nakon 10-15 dana od datuma sadnje potrebno je popuniti prazna mjesta gdje se biljke nisu primile.

Proizvodnja ranog kupusa iz jesenje sadnje

Prednost jesenje sadnje ogleda se u tome što se rasad proizvodi u hladnim lejama na otvorenom polju, krajem avgusta i tokom cijelog mjeseca septembra, a rasađivanje se vrši u oktobru. Takođe, benefit ovakvog načina proizvodnje je i rok berbe, jer kupus pristiže za berbu 20-25 dana ranije od najranijih sorti sađenih tokom mjeseca aprila.

Proizvodnja ranog kupusa iz jesenje sadnje može se uspješno obavljati ukoliko se primjene određene agrotehničke mjere koje su vezane za sadnju. Naime, sadnju treba obavljati na terenima zaklonjenim od jakih vetrova i u specijalne kanale dubine oko 20cm, kako bi bankovi sa strane umanjili uticaj hladnoće.

Rasađivati treba samo jak rasad, kako bi se biljke prije zimskog hladnog perioda dobro ukorjenile i ojačale. Pored navedenog, preporučuje se i pojačano đubrenje stajskim đubrivom koje u procesu razlaganja zagreva zemljište.

Izvor: agronews.rs

PROČITAJTE:

Jesenja sjetva graška – Savjeti za bolji prinos

SEPTEMBARSKI BAŠTENSKI RADOVI

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI