Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetJedan od ova tri komada mesa nikako ne treba da kupite –...

Jedan od ova tri komada mesa nikako ne treba da kupite – evo i zašto

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Piletina već dugo važi za jedno od najzdravijih vrsta mesa, i sjajan izvor životinjskih proteina. Zato većina nas ne posavlja mnogo pitanja kada je kupujemo u radnjama, misleći da svakako pravimo zdrav izbor. Ali kada saznate šta je zapravo ova bijela crta, možda se i predomislite.

Poslije ovog saznanja, teško da će i piletina moći da se tako lako svrstava u red zdrave hrane, a dokaz za to je bijela crta koju možete da vidite na fileima koje kupujete.

Za sve je kriv savremen način uzgoja pilića, zbog koga su oni tri puta teži nego što je to prirodno. Zbog toga se kod živine javljaju poremećaji mišićnog tkiva, koji se ponekad manifestuju u vidu bijelih linija koje prolaze kroz meso.

A to nije loša vijest samo za piliće, već i za nas kao konzumente. Bolonjski univerzitet je 2013. godine ispitivao baš ovakve komade mesa i ispostavilo se da imaju za 224 odsto više masti od “običnih” pilića, i istovremeno i značajno manje proteina. Čak i sa tako visokim udjelom masti, opet je to mnogo manje od ostalog crvenog mesa, ali da je mnogo, mnogo je. Slika iznad pokazuje tri stepena “razvoja” ovakvog mesa, s tim da se komad pod brojem A uzima kao normalan, a C ekstremno loš primjerak mesa. Pa dobro pazite i otvorite četvore oči sljedeći put kada idete u nabavku!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI