Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiDOBILI NOVO ZEMLJIŠTE Udvostručen prostor za banjalučke baštovane

DOBILI NOVO ZEMLJIŠTE Udvostručen prostor za banjalučke baštovane

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zemljište „Banjalučke gradske bašte“ u Rakovačkim barama, na kojem grupa entuzijasta proizvodi organsko povrće za vlastite potrebe, nedavno je prošireno sa dodatnih pet dunuma, čime je prostor za banjalučke baštovane udvostučen.

Predsjednica Udruženja građana “Gradske bašte”, koje realizuje ovaj jednistvenu projekat urbane poljoprivrede, Milka Tamamović, je rekla da su dodatni prostor dobili na istoj lokaciji u produžetku postojeće gradske bašte.

– Dobili smo dodatnu zemlju i površinski smo proširili gradske bašte te povećali broj korisnika. Dobili smo 15 do 20 novih baštovana, a radi se o ljudima koji su se ranije prijavili da su zainteresovani za učešće u projektu ako se obezbjedni dodatni prostor – kazala je Tamamović.

Dodala je da će do 15. decembra biti objavljen konkurs za popunu preostalih parcela za još desetak korisnika.

Navela je da sa dodatnih pet dunuma koji su nedavno dobili sada „Banjalučke gradske bašte“ prostiru na ukupno deset dunuma.

– Trenutno imamo 60 parcela koje dijele više od 100 korisnika. Nismo bili u mogućnosti da svim zainteresovanim dodjelimo po jednu parcelu, a željeli smo da uključimo što veći broj građana tako da pojedini dijele jedan prostor  -objasnila je Tamamović.

Istakla je da ih na proljeće čeka dosta posla kako bi bili u mogućnosti da upotrebljavaju taj novi porostor.

– Moramo sačekati da se „isele“ stari gradski kontejneri koji nam poklapaju dio zemljišta pa onda da pripremamo parcele za upotrebu. Pored toga na proljeće na očekuje dosta posla i na zemljištu koje trenutno koristimo. Jedan dio ranije dodijeljene parcele nismo mogli koristiti nakon poplava koje su se dogodile ovog proljeća koje su nam nanijele veliku štetu. Ako budemo u mogućnosti da obezbjedimo potrebna sredstva taj prostor moramo u potpunost drugačije urediti – precizirala je Tamamović.

Prema njenim riječima taj dio je potrebno nasuti dodatnom zemljom kako bi se podigao nivo parcele te iskopati odvodne kanale kako bi se i to zemljište koristilo za poljoprivrednu proizvodnju.

Ovo udruženje je lani od Grada dobilo 5.000 kvadrata zemljišta za potrebe projekta “Banjalučke gradske bašte”.

Banjaluka je prvi grad u regionu, a i šire, koji ima ovakav koncept baštovanstva, u kojem se pored dobijene parcele vrši i obuka građana za uzgoj hrane po principu bio uzgoja, dok drugi gradovi samo vrše iznajmljivanje zemlje.

Memorandum

Udruženja građana “Gradske bašte” nedavno je potpisao memorandum o saradnji sa Centrom za socijalni rad.

– Želimo ići u prvacu da za korisnike Centra organizujemo radionice o baštovanstvu ili da oni dođu kod nas u Rakovačke bare i rade na našim parcelama – kazala je Tamamović.

Izvor: Srpska info

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI