Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaJe li zdravo pržiti hranu na svinjskoj masti?

Je li zdravo pržiti hranu na svinjskoj masti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ima visok sadržaj zasićenih masnih kiselina i ne sadrži trans masnoće, skupinu masnoća za koju se smatra da ima samo negativne učinke na naše zdravlje.

Svinjska mast je polučvrsti proizvod bijele boje dobijen topljenjem masnog tkiva svinje. Razlikuje se od loja, sličnog proizvoda koji se dobija iz masti goveda, ovaca i nekih drugih životinja.

Kulinarske kvalitete svinjske masti donekle variraju ovisno o porijeklu i načinu obrade, a ako se pravilno otopi, svinjska mast može biti gotovo bez mirisa i okusa. Ima visok sadržaj zasićenih masnih kiselina i ne sadrži trans masnoće, skup masnoća za koji se smatra da ima samo negativne učinke na naše zdravlje, piše Index.

Je li mast dobra za jelo?

Mišljenja su podijeljena kada je riječ o tome je li svinjska mast dobra za jelo ili nije. Neki tvrde kako je mast nezdrava i da je treba izbjegavati pod svaku cijenu, dok drugi tvrde da je mast zdravija opcija od ostalih vrsta masnoća koje se koriste u kuhanju. Riješena dilema

Je li zdraviji maslac ili margarin? Evo što kažu stručnjaci

Istina je negdje u sredini. Svinjska mast sadrži 40% zasićene masti, a maslac 54% te su oba proizvoda bogata zasićenim masnoćama u usporedbi s biljnim uljima, koja obično sadrže manje od 10% zasićene masti. Umjereno korištenje je svakako u redu, ali u potpunosti zamijeniti biljna ulja svinjskom mašću ne bi bilo dobra ideja.

Koju hranu je najbolje pripremati sa svinjskom mašću?

Svinjska mast se od ulja za kuhanje razlikuje po tome što je na sobnoj temperaturi čvrsta, ima visoku tačku dimljenja i relativno visoku tačku taljenja. Ova svojstva čine svinjsku mast odličnim izborom za pripremu hrane na visokim temperaturama. Jednako je svestrana kao i druge vrste masnoća za kuhanje i može se koristiti za pečenje, pirjanje, prženje, roštiljanje i prženje u fritezi. Sve češća zamjena za ulje

Može li se svinjska mast pokvariti?

Svinjska mast je zbog svoje visoke točke dimljenja idealna za prženje odrezaka u tavi, a mnogi je pekari preporučuju za pripremu mrvičastih tijesta i hrskavih keksa. U svom čvrstom obliku se može koristiti kao maslac i dodati u razne recepte za slastice i kolače.

Duboko prženje u masti

Prilikom prženja svinjska mast hrani može podariti dodatni okus i pomoći pri postizanju izrazito hrskave teksture. Mast je potrebno prvo otopiti u tavi ili loncu. Kada se zagrijala do odgovarajuće temperature, hranu stavite u vruću mast i pržite dok ne porumeni na srednje jakoj vatri. Za vađenje hrane koristite šupljikavu žlicu ili hvataljke pa je ocijedite na papirnatim ubrusima i odmah poslužite – zapravo je proces isti kao kad radite s biljnim/suncokretovim uljem.

Može biti dio uravnotežene prehrane

Zaključno, svinjska mast je vrsta masnoće koja se stoljećima koristi za dodavanje okusa i hrskave teksture hrani. Iako se ne smatra zdravom masnoćom u usporedbi s visoko nezasićenim omega-3 uljima, poput maslinovog ulja, ipak se može koristiti u umjerenim količinama kao dio uravnotežene prehrane.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI