Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaJabukovo sirće čini čuda za organizam: Ali ako ga ovako koristite može...

Jabukovo sirće čini čuda za organizam: Ali ako ga ovako koristite može biti opasno po zdravlje!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jabukovo sirće ima niz zdravstvenih beneficija i izuzetno je koristan za ljudski organizam.

U nastavku se upoznajte sa pogrešnim načinima upotrebe jabukovog sirćeta koja mogu da vam stvore zdravstvene probleme

Njegov glavni sastojak-jabuka puna je bjelančevina, vlakana, vitamina A, E, K, C i B grupe, kalijuma, fosfora i gvožđa. Polifenoli iz jabuke izrazito dobro utiču na regulisanje nivoa šećera u krvi. Bogate su i antioksidansima, a sirće ima snagu da čisti naslage masti i sluzi, ali i oksidira krv.

Ali, treba znati da konzumiranje previše jabukovog sirćeta može da vam nanese više štete nego koristi.

Uzimate ga direktno

Iako je veoma efikasno kod mršavljenja i jačanja zdravlja srca, jabukovo sirće ima gorak ukus.

Zato ga mnogi piju brzo, a zatim odmah popiju ili pojedu nešto drugo kako bi prikrili gorčinu.

“Zbog kisele prirode sirćeta rizikujete da vas jako iziritira i nanese oštećenje jednjaka i želuca”, kaže dr. Mat Veik i dodaje – Uvjek ga razrjedite u tečnosti. Voda je vjerovatno jedini ispravan način za razrjeđivanje.

Stručnjaci preporučuju korišćenje jednog djela sirćeta na deset djelova vode.

Pijete ga odmah nakon jela

Ako imate naviku da ga pijete nakon obroka, možda bi trebalo da promenite rutinu. Uzimanje jabukovog sirćeta na prazan želudac zapravo je najbolji način za maksimizovanje njegovih zdravstvenih koristi.

Neke namirnice koje jedete mogu da ga učine manje jakim; ispijanje prije nego što jedete takođe povećava njegovu sposobnost pomaganja u preradi hrane.

Stručnjaci preporučuju da pričekate oko 20 minuta sa hranom nakon što uzmete jabukovo sirće kako bi se ono probavilo.

Udisanje

Iako je jabukovo sirće dobro za probavu i srce, treba biti na oprezu jer može ozbiljno da ošteti pluća. Stoga vodite računa da ga ne udišete dok ga pijete kako ne biste uzrokovali peckanje u vašim plućima.

Pijte na slamčicu

“Zbog vrlo kisele prirode može da ošteti zubnu gleđ, kaže dr. Kaitlin Hof. Kako biste spriječili da ih sirće ne ošteti, nemojte ga srkati iz čaše (čak i razređenog).

Umjesto toga, pijte ga kroz slamčicu tako da ima što je manje kontakta s desnima i zubima.

Elizabet Abel, dijetetičarka i nutricionistica takođe preporučuje izbjegavanje pranje zuba najmanje 30 minuta nakon uzimanja jabukovog sirćeta.

Pijete puno jabukovog sirćeta

Vodite računa da ga ne uzimate previše.

„Dobra je ideja piti malo“, kaže Abel. Na taj način ćete utvrditi kako vaše tijelo reaguje na to. Ako izaziva nelagodu ili peckanje u želucu, smanjite količinu.

Čak i kada ga razrjedite u vodi, ograničite unos na dvije kašike kako bi se zaštitila od štetnih ili neugodnih nuspojava.

Popijete ga neposredno prije spavanja

Dok je uzimanje jabukovog sirćeta prije jela dobra ideja, uzimanje pre spavanja nije.

“Ne preporučuje se uzimanje prije spavanja zbog mogućnosti da ošteti jednjak,” kaže dr. Laura C. Stiks, ljekar i klinički hipnoterapeut i dodaje:

“Čak i ako je razrjeđen, još uvjek može naštetiti jednjaku ako kiselina dođe u kontakt s njim dok ležite. Bez obzira na doba dana, ljudi bi trebalo da ostanu uspravni 30 minuta nakon uzimanja – kako bi se osiguralo da nema refluksa i iritacije jednjaka.

Uzimate ga ako imate Heliko bakterije

Iako jabukovo sirće  većim delom može ozbiljno da poboljša probavu, postoje i određena stanja u želucu koje će ova kisela materija samo pogoršati.

Na primjer, ako imate Helicobacter pylori – bakterije povezane s čirom -kiselina jabukovog sirćeta može da izazove još više iritacije, upozorava Abel.

Stavljate ga direktno na kožu

Ovu super supstancu možeš koristiti za uklanjanje akni i peruti, ublažavanje opeklina od sunca i za razne druge beauty-dobrobiti. Ali, postoji ispravan i pogrešan način upotrebe jabučnog octa na tvojoj koži.

“Bilo da ga upotrebljavate kao toner, za uklanjanje mrlja ili za liječenje infekcija, ključno je da ga razrjedite i smanjite kontakt s kožom. Dugotrajno izlaganje jako kiselom sirćetu može zapravo  da uništi ćelije kože i čak je ostavie sa polu-trajnim hemijskim opekotinama”,  kaže Kaleb Backe, stručnjak za zdravlje i dodaje da je jedan dio sirćeta na osam ili deset djelova vode preporučena količina.

Izvor: Stil

PROČITAJTE:

Evo šta se događa kada pijete jabukovo sirće i med na prazan stomak

10 blagodeti JABUKOVOG sirćeta

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI