Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiOglušili se o poziv Viškovića: Direktorima šumarija ostavka ne pada na pamet

Oglušili se o poziv Viškovića: Direktorima šumarija ostavka ne pada na pamet

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

BANJALUKA – Dan nakon što je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, najavio “sječu” direktora u Šumskim gazdinstvima (ŠG) u RS koja su poslovala negativno, većina direktora tih gazdinstava ne namjerava samoinicijativno podnijeti ostavke, te su pozvali nadležne da dođu i kontrolišu njihov rad.

Kako je poručeno u četvrtak nakon 3. tematske sjednice Vlade RS, na kojoj je razmatrana informacija o stanju u šumarstvu u RS, negativan rezultat u prvoj polovini ove godine imalo je 18 gazdinstava širom Srpske, a ukupan minus je 2,63 miliona KM u prvoj polovini godine. Najgora situacija je, kako saznajemo, u ŠG “Romanija” Sokolac, “Oštrelj” Drinić i “Vrbanja” Kotor Varoš.

Vlajko Sekulić, v.d. direktora Šumskog gazdinstva “Romanija” Sokolac, kaže da ne planira dati ostavku i priznaje da je gazdinstvo na čijem je čelu poslovalo negativno, ali da je takav i bio plan za prvih pola godine, jer to je, kako kaže, Romanija i zimski su uslovi.

“Mi smo planirali negativan rezultat za prvih šest mjeseci. Ovakav plan smo usvojili Vlada RS i mi. Šta bih ja onda tu, gazio i Vladu RS i sebe”, rekao je Sekulić za “Nezavisne”. On je rekao da ne zna napamet koliki je gubitak te je poručio da će na kraju godine rezultati biti pozitivni.

“Ne znam sad napamet koliki je bio gubitak, u kafani sam, ali mi smo planirali da ćemo biti u gubitku oko 200.000 KM, a možda je on bio malo viši. Smatramo da ćemo ako bog da na kraju godine biti pozitivni i to dobro pozitivni”, rekao je Sekulić, te je pozvao nadležne da dođu u “Romaniju” i sve kontrolišu.

“Neka dođu ovdje i sve kontrolišu, ja im ne branim, tu sam i stojim na usluzi svim relevantnima da dođu i kontrolišu”, poručio je Sekulić.

I Slađana Banjac, v.d. direktora ŠG “Oštrelj” Drinić, rekla je da ne planira dati ostavku i pozvala nadležne da sprovedu kontrolu.

“Pozivam te istražne organe o kojima premijer govori, neka slobodno dođu i utvrde zbog čega je nastao manjak, odnosno zbog čega je nastao zaostatak u proizvodnji. On nije nastao zbog rukovođenja. Kod nas je zaostatak proizvodnje izazvao negativan rezultat, a zaostatak je zbog nedostatka izvođača radova kojih nema na našoj opštini”, kaže Banjčeva za “Nezavisne”. Dodaje da je dolazeći na ovu poziciju krajem decembra prošle godine već naslijedila minus od oko 70.000 KM, ali da se on dalje povećavao, jer nisu postojali izvođači radova. Međutim, istakla je da je u četvrtak raspisan tender za izvođače i da su oni sada pronađeni te da bi poslovna godina trebalo da se završi kako treba.

“Krivo mi je jer sada, kad sam očistila sve smeće od prethodnika koje mi je ostavio i pronašla način da odradimo kako treba, sad bi to trebalo da napustim i sve prepustim nekome drugom na dlanu. Smatram da nisam kriva, a što se poslovanja tiče, sve je čisto”, kaže Banjčeva.

Stana Kuzmić, v.d. direktora Šumskog gazdinstva “Vrbanja” Kotor Varoš, nije željela komentarisati smjenu, ali kaže da su gazdinstva u problemima deset godina te da je to problem koji se vuče i koji se nasljeđuje.

“Mi smo imali gubitke, negdje oko 150.000-200.000 KM, a najveći razlozi za to su što ne možemo obezbijediti izvođače radova, jer ljudi bježe iz te branše i stanje je teško”, rekla je Kuzmićeva i dodala da politika Javnog preduzeća “Šume RS” ne ide na ruku “Vrbanji” iz njoj nepoznatih razloga. Kada su u pitanju kontrole ovog šumskog gazdinstva, Kuzmićeva kaže da ih je u proteklom periodu bilo mnogo.

“Oni su sve kontrole kod nas sproveli. Mislim da je kod nas bilo inspekcijskih kontrola koliko u svim zajedno šumskim gazdinstvima otkad sam došla na ovu poziciju, ali to je neka druga priča”, rekla je Kuzmićeva.

Slaven Gojković, direktor “Šuma RS”, rekao je za “Nezavisne” da u petak nije bilo slučajeva da su direktori samoinicijativno napustili svoje direktorske pozicije.

“Mi trenutno vršimo konsultacije i vjerovatno će se ići u neke smjene. U petak smo sa resornim ministrom razgovarali o tom pitanju. Mogle bi se već iduće sedmice očekivati smjene”, zaključio je Gojković.

Izvor: Nezavisne Novine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI