Ponedjeljak, 5 Decembra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoIzrasline na stablu jabuke - da li su opasne i kako ih...

Izrasline na stablu jabuke – da li su opasne i kako ih se riješiti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mogu li izrasline na stablu i granama jabuke biti opasne? Mogu i najčešće je kultura u opasnosti. Šta bi se moglo sakriti iza ovih izraslina?

Obično se takve izrasline događaju kod voćara koji ne posvjećuje dovoljno pažnje svojim stablima jabuka: zanemaruje godišnje orezivanje, rahljenje i malčiranje zemljišta, sistemsko liječenje bolesti i štetočina. I kao rezultat toga, na stablu jabuke pojavljuju se sumnjive mrlje, izrasline, kvrge, zadebljanje debla. Šta se točno dogodilo s drvetom jabuke i je li ga moguće spasiti, reći ćemo u nastavku.

Mahovine i lišajevi na stablu jabuke

Njihovu manifestaciju teško je pomiješati s bilo čim. Karakteristični sivozeleni izraštaji pojavljuju se uglavnom na starim ili neuređenim stablima i postupno pokrivaju cijelu površinu debla i skeletnih grana. Zbog toga zahvaćeni zasadi usporavaju rast, slabo donose plodove, a s vremenom im se grane suše i odumiru. Osim toga, mahovine i lišajevi stvaraju povoljno okruženje za štetnike.

lišaj na voćkama

Što uraditi? Mahovinu i lišajeve sa stabala možete ukloniti i hemijskim pesticidima i mehaničkim sredstvima.

Prva opcija prikladna je za kasnu jesen (nakon što je lišće otpalo). Pripremite 5% otopinu  željeznog sulfata (500 g na 10 l vode) tretirajte stablo i skeletne grane drveta. Nakon sedam dana lišajevi i mahovine trebaju sami otpasti.

Druga metoda se može koristiti u bilo koje doba godine, ali je bolje koristiti je tokom vegetacije. Lišajevi i mahovina se ručno uklanjaju s drveća pomoću krute četke. Nakon završetka aktivnosti čišćenja, stablo tretirati sa krečom.

Počitajte: Lišajevi na voćkama: Zašto se javljaju i kako ih suzbiti

Gljive na stablu jabuke

Uz mahovinu i lišajeve, stablo jabuke ostavljeno bez vaše pažnje može dobiti gljive, koje takođe mogu izgledati kao izrasline. Na primjer, bijele izrasline na stablu jabuke često nisu ništa više od gljivica koje napadaju stablo. Mogu uticati na voćne usjeve i druge gljive, posebno ako divlje biljke zahvaćene njima rastu negdje u blizini vašeg zasada.

Treba razumjeti da gljive ne rastu na zdravom drvetu voćaka, a još manje da se razmnožavaju. Radije žive tamo gdje su stvoreni povoljni uslovi za njih – vlaga. Ako se, jednom na stablu, gljiva namnoži velikom brzinom, tada više nećete moći spasiti svoj urod voća, jer pridonosi uništenju vašeg stabla.

gljive na voćkama

Šta uraditi? Ako se gljive nađu na samom deblu, odrežite ih i očistite područje gdje su izrasle do zdravog tkiva. Dezinfikujte rez na stablu 3% otopinom bakarnog sulfata (300 g na 10 l vode) i premažite kalemarskim voskom. Nakon toga, mjere njege su iste kao u slučaju borbe protiv mahovina i lišajeva.

Ako je velik dio debla zahvaćen gljivicama, oboljelo stablo morat će se posjeći, panj iščupati i sve to spaliti.

Zračni korijeni stabla jabuke

Najčešće se ova pojava pojavljuje na podlogama neko vrijeme nakon kalemljenja. Obično je pojava zračnog korijena posljedica činjenice da se glavni rizom ne može nositi sa svojom funkcijom, te “traži pomoć” od zračnog dijela biljke. Jedan od razloga za ovakav razvoj događaja može se nazvati nedostatak vlage ili zraka u podzemnom korijenovom sistemu.

Šta uraditi? Ako je oko stabla malčirano, uklonite malč. Provjerite zemljište sa mjesta gdje se nalazio malč. Ako je suvo, vratite malč oko drveta. Ako je zemlja mokra i vlažna, ne vaćajte malč nego pustite da se zemlja osuši i prodiše. Obično su ove radnje dovoljne da zračno korijenje prestane rasti. Od sada obavezno orezujte stablo – to će smanjiti rizik od guste sjene, što takođe utiče na stanje podzemnog korijena.

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

[td_block_2 custom_title="Aktuelno"]