Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeRastavić, preslica ili konjorep - Moćni čistač organizma

Rastavić, preslica ili konjorep – Moćni čistač organizma

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U našim krajevima izuzetno cijenjena biljka jer se koristi gotovo za sve bolesti. Ima jako diuretično dejstvo i oslobađa organizam viška vode, a najviše se koristi za izbacivanje kamena i pijeska iz bubrega i mokraćnih kanala. Nezamenjivo je sredstvo u liječenju čira na želucu i bolesti urinarnog trakta.

Preslica ili rastavić, na latinskom Equisetum arvense, je biljka iz porodice Equisetaceae. U narodu se zove konjski rep, konjorep, preslica, poljska preslica,  vrtenika, štukavac, gajdica, kreš, barska metlica, konjorep, zglobara, koseterka, njivska preslica, šutkavac, voščenka, hvošč ili cinkrot.

U rano proljeće (mart, april) pojave se plodne braonkaste stabljike pune spora sa pupoljkom na vrhu.To se naziva fertilno stablo.Tek kasnije izrastaju tanke zelene lepeze igličastih listova okrenutih na gore.To je sterilno stablo koje  se upotrebljava u liječenju. Biljka može narasti od 20 cm pa čak i do 1m. Raste po poljima, uz pruge i jarke, pored potoka i rijeka, svuda gdje je vlažno zemljište.

Beru se zelene stabljike, koje podsjećaju na male jele. Berba je u julu i avgustu, a pri sakupljanju je potrebno odstraniri sve potamnjele i oštećene dijelove biljke. Suši se na promaji i povremeno prevrće da ne pocrni. Ukoliko biljka potamni nije za upotrebu.

U našem narodu ovo je izuzetno cijenjena biljka jer se koristi gotovo za sve bolesti u čajnim mješavinama. Ovo duguje svom izuzetnom hemijskom sastavu. Ova biljka sadrži silicijumsku kiselinu, mangan, kalcijum, gvožđe, flavonoide, glikozide, vitamin C. Zbog sadržaja tanina, rastavić je i adstrigens. Zbog velikog udjela minerala i drugih nutrijenata rastavić nazivaju i biljkom koja remineralizuje organizam.

Preporučuje se za obnavljanje koštanog tkiva nakon traume. Osim toga ima izuzetno diuretično dejstvo i oslobađa organizam viška vode, a najviše se koristi za izbacivanje kamena i pijeska iz bubrega i mokraćnih kanala. Nezamenjivo je sredstvo u liječenju čira na želucu i bolesti urinarnog trakta. Rastavić olakšava bolno mokrenje, sprječava zadržavanja mokraće, upale bubrega. Smatra se veoma učinkovitom u slučaju upale ili benignog povećanja prostate.

Jača korijen kose i podstiče njen rast, uklanja perut, a i pomaže kod alopecije (opadanje kose).

Preporučuje se i kao sredstvo za mršavljenje u obliku čaja.

Oblozi i kupke od rastavića veoma su efikasne u borbi sa reumom.

U narodu rastavić takođe nazivaju i ’’sudoper’’ jer se koristi za čišćenja i poliranje predmeta od bakra, mesinga i plemenitih materijala. Ovo svojstvo duguje upravo visokom procentu silicijuma koji sadrži.

U Japanu se svježi izdanci ove biljke (fertilno stablo) koriste u ishrani, kao šparoge.

Čaj

Jednu punu kašičicu osušene preslice preliti sa 250ml ključale vode. Potrebno je da odstoji dva minuta. Piti posle jela tri puta dnevno.
Za pijesak i kamen u bešici i bubrezima koriste se i kupke. Sjedeća kupka u vreloj vodi se upražnjava uz istovremenu upotrebu čaja od preslice. Na ovaj način se potpomaže izbacivanje kamena i pijeska.

Sjedeća kupka

U vodu se stavi 100g sviježe preslice i ostavi da odstoji 12h. Voda se podgrije, procijedi i sipa u vodu za kupanje. Za jednu kupku potreno je oko 5l vode. Kupka traje 20 minuta. Važno je da bolesnik gore bude obučen i da na nogama ima čarape. Dio tijela koji je u vodi masirati odozgo na dole. Ista voda se može upotrijebiti još jednom.

Tinktura

Preslicu u svježem stanju (10g) potopiti u 50ml votke jačine 40%. Držati na suncu 14 dana uz svakodnevno mućkanje, potom procijediti. Ova tinktura se može koristiti za masiranje bolnih i otečenih dijelova tijela usled reume ili uganuća i preloma. Tinktura od preslice je efikasno sredstvo protiv znojenja nogu. Ovom tinkturom se trljaju stopala koja se prethodno operu i osuše. Poslije trljanja ne ispirati.
Za spoljnu negu kose pomiješati četiri kapi tinkture preslice sa dvije kašičice maslinovog ulja i masirati glavu 10 minuta. Ponavljati postupak četiri puta nedeljno.

Obloga protiv reumatskih bolova

Dvije kašike usitnjenih suvih listova napariti iznad posude s ključalom vodom. Kada rastavić omekša, umotati ga u pamučnu krpu i oblog staviti na bolno mjesto.

NAPOMENA

Preslica, rastavić ili konjorep se ne smije koristiti u većim količinama od propisanih. Piju se najviše tri šolje čaja dnevno.

Izvor: frontslobode.ba

PROČITAJTE:

Stojan Miladinović BILJEM spasao suprugu – Rastavićem izliječio PETNI TRN

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI