Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiIspravne vage - manje briga za poljoprivrednike

Ispravne vage – manje briga za poljoprivrednike

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uoči žetve strnih žita u Semberiji je počela kontrola vaga, kolskih vaga i mjerila na svim otkupnim stanicama, kako ne bi došlo do mogućih zloupotreba i malverzacija na koje sugerišu udruženja poljoprivrednika.

Šest tržišnih inspektora u narednim danima izvršiće pregled 15 otkupnih stanica, a ishod kontrole biće poznat prije početka žetve.

Iz gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove podsjećaju da se kontrola mjernih instrumenata subjekata koji vrše otkup žita sprovodi u skladu sa Zakonom o metrologiji Republike Srpske.

Nakon prošlogodišnjih sugestija poljoprivrednika da su na određenim otkupnim stanicama količine žita različito izmjerene u kratkom vremenskom periodu, resorno Odjeljenje je uvelo praksu kontrolisanja mjernih instrumenata.

– Pored kontrole vaga i kolskih vaga, inspektori će provjeriti da li mjerni istrumenti imaju verifikacione žigove i rješenja o verifikaciji izdata od strane Zavoda za standardizaciju i metrologiju. Ako se uoče nepravilnosti inspekcija će zabraniti upotrebu sporne vage, izdati rješenje da se u određenom roku nepravilosti isprave i o tome obavjestiti Zavod. Ukoliko se nepravilnosti ne otklone u roku, Zavod će u potpunosti zabraniti upotrebu spornog mjerila, a za subjekte kod kojih su nepravilnosti uočene predviđene su novčane kazne. U zavisnosti od toga da li su u pitanju fizička ili pravna lica, kazne se kreću od 100 do 5.000 konvertibilnih maraka – upozorio je Boban Jovićević načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove.

On je dodao da su kazne u iznosu od 1.000 do 5.000 KM predviđene i za ovlašćena tijela koja mimo Zavoda baždare vage i izdaju verifikaciona rješenja bez pregleda na terenu, ali i za odgovorna lica u ovim tijelima, u iznosu od 100 do 500 KM.

– Na ovaj način Gradska uprava će poljoprivrednicima bar u nekoj mjeri umanjiti brige, kojih ionako dosta imaju, jer uz svoj naporan rad ulažu značajan novac i trud u žetvu – zaključio je Jovićević.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI