Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoIskoristite maj za sadnju ove tri omiljene povrtne vrste

Iskoristite maj za sadnju ove tri omiljene povrtne vrste

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Već u jednoj gredici ili pak većoj saksiji na balkonu moći ćete uzgojiti povrće od kojeg ćete imati koristi

U maju nema odmora kada je povrtnjak u pitanju. Posla je zaista mnogo, naročito ako želite održavati (zalijevanje, okopavanje, uklanjanje korova, zaštita od nametnika…) sve ono što ste dosad zasadili tokom zime i proljeća te se ‘baciti’ na nove kulture. Idealno je vrijeme za sadnju povrtnica poput mahuna, krastavaca, mrkve, cvekle, peršuna… ali i vrsta koje ćete brati tek u jesen ili zimi: kelj pupčar, brokula, karfiol, praziluk…

Već u jednoj gredici ili pak većoj saksiji na balkonu moći ćete uzgojiti povrće od kojeg ćete imati koristi. Naravno, u izboru ćete se ravnati prema svojim afinitetima i prehrambenim navikama, ali i prema tome šta možete uzgojiti u većoj količini pa konzervisati ili zamrznuti. Tako ćete se zdravije hraniti tokom zime, ali i uštedjeti jer su zamrznuti proizvodi prilično skupi.

MRKVA

Biljka slatkastog ukusa može se saditi već od početka marta pa sve do kraja maja– ako je ranije zasadite, to će uticati na količinu šećera te karotina u plodu. Sadite ih u gredicama između kojih ostavite razmak oko 35 cm i na dubini oko 1,5 cm. Stavite 1 sjeme na svakih 2 cm. Obvezno je zalijevajte u slučaju sušnih razdoblja te rasađujte ako gusto narastu. Moći ćete ih brati 80 dana nakon sadnje.

MAHUNA

Stavljajte po dvije sjemenke u dubinu na gredici i to u razmacima po 10 cm. Niske sorte mahuna sade se u redove od 40 cm, a visoke od 1 m razmaka. Kako bi brže rasle, sjeme mahuna 24 sata prije sadnje potrebno je namočiti u vodu.

KRASTAVCI

Možete iz saditi iz sjemena ili presadnica. Krastavci vole sunce, ali i vlagu. Ako želite da budu manje gorki i da brže rastu, onda im svakako osigurajte dosta vlage. U jamicama na gredici stavljajte odjednom 3 do 4 sjemena, s razmakom od 20 cm.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI