Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoIskoristite jul za sadnju KORNIŠONA

Iskoristite jul za sadnju KORNIŠONA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kornišone kao drugi usjev možemo proizvoditi nakon graška, grahorice, ranog krompira, strnih žita. Za proizvodnju kornišona potrebno je obezbijediti navodnjavanje, jer je u protivnom ona rizična.

Proizvodnja kornišona kao drugog usjeva

Kod proizvodnje kornišona kao drugog usjeva važno je da predusjev rano stiže za berbu (vađenje) radi blagovremene pripreme zemljišta za setvu kornišona.

Takvi predusjevi su grašak, grahorica, rani krompir, strna žita.

Ukoliko su predusjev strna žita, postrnu setvu treba planirati i pripremati prije početka žetve.

Ukoliko nema uslova za navodnjavanje, sjetva je vrlo rizična.

Odmah po žetvi predusjeva zemljište treba poorati na 20 cm dubine.

Površinskom obradom zemljište treba dovesti u povoljno stanje za sjetvu.

Sjeme se sije na 3 cm dubine. U povoljnim uslovima sjeme nikne posle 5-6 dana.

Krastavac kornišon najbolje uspijeva na dubokim, aluvijalnim, strukturnim tipovima zemljišta, bogatim organskim materijama. Za njegovo gajenje nisu pogodna teška, zabarena, kisela zemljišta.

U postrnoj sjetvi kornišoni se siju što je moguće prije, a najkasnije do 20. jula. Svako zakašnjenje sa sjetvom dovodi do osjetnog smanjenja prinosa.

Za pravilan rast kornišona na otvorenom potrebna je srednja dnevna temperatura viša od 15 stepeni Celzijusa, dok je optimalna 25-27 stepeni. Cvjetanje započinje kod temperature od 15-17 stupnjeva, a oprašivanje se najbolje obavlja na temperaturama od 18 do 21 stepen.  Od dana zametanja plodova do berbe treba proći od 30 do 40 dana.

Za svoj rast i razvoj treba dosta vlage, kako u zemljištu, tako i u zraku. Kao glavni usjev sije se krajem aprila, a kao postrni tokom jula. Sije se na većim površinama pomoću sijačica, a na manjim ručno u redove ili kućice. U redove se sije na 80-100 cm razmaka red od reda i u redu 20 -30 cm biljka od biljke. Kornišoni se siju gušće, a količina sjemena zavisi od gustoće sjetve i iznosi 2-4 kg/ha. Ako se proizvodi rani krastavac, sjetva se obavlja u toplim plastenicima 30-40 dana prije sadnje na stalno mjesto.

PROČITAJTE:

Bijeli krastavac: Zaboravljena sorta odličnog ukusa i visoke otpornosti

Kada je PRAVO vrijeme za berbu KRASTAVACA?

Pet SAVJETA za bolji rast KRASTAVACA

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI