Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiAko nemate klimu ove tri biljke pomažu u rashlađivanju kuće

Ako nemate klimu ove tri biljke pomažu u rashlađivanju kuće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ne morate koristiti klimu, već se rashladite na prirodan način, i biljke vam u tome mogu pomoći.

Zelene biljke neće samo uljepšati i osvježiti prostor, već određene vrste čiste vazduh u domu, a neke čak smanjuju vrućine i ublažavaju visoke temperature. Prema NASA-inoj studiji nauke o Zemlji, drveće i biljke prolaze kroz proces koji se zove transpiracija. Korijeni biljaka preuzimaju vodu i hranljive materije iz zemlje i dostavljaju ih stabljici i listovima kao dio fotosinteze. Dio vode koja se uvlači kroz korijenje izlazi iz biljke kroz pore ili stomate u njenim listovima, otuda dolazi do znojenja. Kako ovaj „znoj“ isparava, toplota se uklanja iz vazduha, što obezbjeđuje efekat hlađenja, prenosi Sensa.

Evo koje sobne biljke pomažu da kuća bude hladnija i po ovim paklenim vrućinama:

1. Fikus – Što više lišća biljka ima i što su listovi veći, to će više vlage pustiti u vazduh. Sorte koje imaju tendenciju da uspijevaju u vlažnim sredinama upijaće vodu kroz korijenje, a zatim oslobađaju vlagu kroz pore na donjoj strani listova.

Pročitajte: Ako nemate klimu ove tri biljke pomažu u rashlađivanju kuće

2. Biljka zmija (Sansevieria) – Sa visokim sadržajem vode, transpiruje i ispušta hladnu vlagu u vazduh. Takođe ispušta kiseonik, održavajući vazduh svježim tokom vrućih ljetnjih noći. Poznata je i po tome što uklanja toksine iz vazduha.

3. Fikus bendžamin – Jedno od rijetkih drveća koje dobro raste u zatvorenom prostoru, ovo lisnato drvo pomaže da vazduh bude vlažan i hladan. Odlučite se za visoko deblo sa žbunastim vrhom koji bi mogao poslužiti kao mala šumska krošnja za druge biljke ispod ili oko njega. Obavezno postavite svoj fikus na srednje osvetljenje kako bi mogao da upija sunčevu svjetlost.

Izaberite sve ili neku od ovih biljaka.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI