Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiInspektoratu i Ministarstvu poljoprivrede uručeni ključevi terenaca - Vrijednost vozila veća od...

Inspektoratu i Ministarstvu poljoprivrede uručeni ključevi terenaca – Vrijednost vozila veća od 200.000 evra

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Evropska unija donirala je 15 vozila za potrebe fitosanitarne inspekcije i sektor bezbjednosti hrane u Republici Srpskoj.

Vrijednost vozila iznosi više od 200.000 evra, a dio su sveukupne podrške Evropske unije jačanju kapaciteta fitosanitarne inspekcije i sektor bezbjednosti hrane u BiH.

Vozila će omogućiti efikasnije provođenje kontrole hrane i zdravlja bilja, sjemena i sadnog materijala s ciljem očuvanja zdravlja potrošača. Ova podrška će doprinijeti i jačanju kapaciteta pomenutih službi za potrebe usklađivanja sa standardima Evropske unije .

– Ovim pristupom se obezbjeđuje efikasnost tržišta koje ima više od 500 miliona potrošača kao i održivost naše poljoprivredno-prehrambene industrije koja obezbjeđuje više od 44 miliona radnih mjesta. To je i dio ambicija BiH da postane dio tržišta Evropske unije a mi smo dokazani partneri BiH na tom putu – rekao je Žil Rebate šef Odjela operacija za ekonomski razvoj, infrastrukturu i prirodne resurse u Delegaciji Evropske unije u BiH.

Proočitajte: Sve što treba da znate o vađenju krompira

Evropska unija kroz nekoliko projekata radi na jačanju kapaciteta BiH u sektoru bezbjednosti hrane, veterinarstva i fitosanitarne oblasti. Trenutno se provode tri tvining projekta u vrijednosti šest miliona evra.

– To će zaista unaprijediti rad naše fitosanitarne službe, povećati mobilnost inspektora, ubrzati i skratiti taj period od momenta uzimanja uzorka do završne analize, smanjiti čekanje tih pošiljki na granicama i na kraju dodatno zaštiti zdravlje naših potrošača – rekao je Boris Pašalić ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Pomoćnik direktora Inspektorata Republike Srpske Dragan Mataruga naveo je da je ova donacija veoma značajna i veoma konkretna jer omogućova veću mobilizaciju fitosanitarnih inspektora.

Pročitajte: Boris Pašalić: Za navodnjavanje još 15 miliona maraka, problemi u “Šumama” nisu nastali preko noći

– Ona je ključna kako bismo sa postojećim brojem ljudi uspjeli obezbijediti fitosanitarni nadzor na teritoriji Republike Srpske – dodao je on.

Evropska unije obezbjedila je ukupno 33 vozila u vrijednosti od 467.000 evra za fitosanitarne inspektore u Srpskoj, FBiH i Distriktu Brčko. U narednim danima očekuje se i isporuka informatičke opreme za nadležne službe.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI