Ponedjeljak, 27 Septembra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeImprovizovani plastenici za lavandu i ruzmarin

Improvizovani plastenici za lavandu i ruzmarin

Ako sljedeće ljeto želite u vašoj bašti želite imati sadnice ruzmarina i lavnde poslužite se tehnikom malih plastenika i sačuvajte sadnice tokom zime.

Ovu ideju smo pronašli na veoma simpatičnom blogu Jeniferrizzo, a Jen, simpatična mlada dama koja stoji iza ovog bloga kaže da je ovaj savet “ukrala” od svoje tetke koja godinama čuva sadnice na ovaj način.

Uzmite grančice ruzmarina i lavande i ogulite donji dio stabljike tako da bijeli dio postane vidljiv i skinite većinu listića, ali one pri vrhu obavezno ostavite.

Pročitajte: Ulje od ruzmarina – Kako napraviti i koristiti?

Grančice posadite u vlažnu zemlju u bašti ili saksiji, a zatim preko sadnica stavite staklenu teglu koja će biti kao mali plastenik vašim biljkama.

Nakon tri nedjelje biljke bi trebalo da puste korijenje, a ako želite možete ih nježno izvaditi iz zemlje da provjerite pa ih nježno vratite u zemlju i zamijenite teglu.

Na ovaj način, svake godine posle zime možete presaditi svoju lavandu i ruzmarin.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

biber

Zašto je dobro da u med dodate biber?

Biber pomaže da snizi povišenu temperaturu, u slučaju upale grla, mučnine, vrtoglavice, zastoja mokraće, reume i artritisa. Jednostavan recept koji će vam ulakšati upalu grla,...