Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeHortenzije vam ne cvjetaju? Evo u čemu je problem

Hortenzije vam ne cvjetaju? Evo u čemu je problem

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Hortenzije imaju neke od najljepših cvjetova. Cvjetaju u nijansama plave, ružičaste, kremasto bijele i blijedo zelene limete. Ali ponekad se ti lijepi cvjetovi neće pojaviti čak i ako savršeno brinete o svojim hortenzijama. Ovo može biti frustrirajuće, ali evo nekoliko načina da pomognete vašim hortenzijama da izgledaju najbolje u ovoj sezoni rasta. Zašto hortenzije ne cvjetaju?

Većina vrsta hortenzija će cvjetati i proizvoditi cvijeće od sredine proljeća do kasnog ljeta ili rane jeseni. Postoje neke „vječne“ hortenzije koje će cvjetati cijelo ljeto, a koje su stekle popularnost zahvaljujući svojim produženim navikama cvjetanja.

Cvijeće hortenzije može biti osnova vašeg pejzaža, stvoriti granice koje pružaju privatnost i generalno dodati dugotrajne boje po dvorištu.

Pročitajte: Prekrasne HORTENZIJE cvjetaju tokom cijelog ljeta sve do jeseni

Zašto vaše hortenzije ne cvjetaju?

Prvo, identifikujte hortenziju kojoj je potrebna pomoć. Svaka vrsta hortenzije ima svoje specifične potrebe za uzgojem.

Nepravilno orezivanje

Neke vrste hortenzija pupolje i cvjetaju na starom drvetu iz prethodne vegetacijske sezone, dok će druge postaviti pupoljke na novo drvo. Naučite kako da pravilno orezujete svaku vrstu hortenzije, ili ćete na kraju učiniti više štete nego koristi biljci uklanjanjem potencijala za cvjetanje.

Nestašica vode

Hortenzije vole da ostanu hidrirane. Da li se vaša hortenzija nalazi na području koje može spriječiti da dobije stalan protok vode ili padavina? Hortenzije vole da se okolno zemljište ravnomjerno zaliva da bi podržalo cvjetanje. Nedostatak vode može spriječiti cvjetanje.

Nedostatak sunca

Hortenzija bez cvjetanja možda neće dobiti dovoljno sunca. Provjerite okolni pejzaž i vidite da li ima grana ili rasta drugih biljaka koje sprječavaju sunce da dođe do hortenzije. Većina sorti hortenzija će se dobro snaći u djelimičnoj sijenci, ali značajan nedostatak sunca može biti problem. Odlučite da li se druge zasade mogu smanjiti kako bi se omogućilo da više sunca dođe do hortenzije.

Pročitajte: Kako da promijenite boju hortenzija

Kako natjerati hortenzije da cvjetaju?

Možda ćete primijetiti da će hortenzija kojoj je potrebna voda tokom vrelog dana izgledati uvelo, a namakanje iz crijeva može učiniti svijet razlika. Procijenite gdje se nalazi hortenzija i šta prirodni uslovi zalivanja dozvoljavaju od padavina i šta možete obezbijediti izvorom vode.

Pogledajte kakvu vrstu đubriva koristite. Ako đubrivo koje ste primijenili ima visok sadržaj azota, hortenzija će pustiti lišće, ali vjerovatno neće imati cvijeće. Prebacite se na đubrivo sa visokim sadržajem fosfora kako biste podstakli cvjetanje. Ova vrsta biljne hrane može se naći označena kao „pojačivač cvjetanja“. Nanesite u rano proljeće i ponovo sredinom ljeta za najbolje rezultate.

Da li ste provjerili nivo kiseline u svom tlu? Neusklađenost nivoa kiseline u zemljištu sa biljkom koju uzgajate je uobičajen problem u bašti. Hortenzije najbolje uspijevaju u zemljištu sa kiselim pH. Vaš lokalni baštenski centar prodaje proizvode od zemlje koji su posebno označeni za biljke koje vole kiselinu i to je ono što vam je potrebno da ubijedite svoju hortenziju da ponovo počne da cvijeta. PH vašeg tla takođe može promijeniti boju vaših hortenzija.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI