GUZMANIJA – Uzgoj i održavanje ove ljepotice

Guzmanija

Cvijet guzmanija pripada porodici ananasa, a ima cvijet žarko narančaste ili vatreno crvene boje. Cvijet guzmanije može opstati godinu dana ako biljku pravilno njegujete.

Cvijet guzmanija (lat. Guzmania), traži mnogo svjetlosti, ali nikako direktne pa je stoga držite podalje od sunčevih zraka.

Odgovara joj vlažniji vazduh, otprilike 60% vlažnosti je optimalno, a biljka ne smije biti blizu promaje. Ljeti temperatura prostorije u kojoj cvijet guzmanija boravi ne smije prijeći +22°C, a zimi ne bi smjela pasti ispod +14°C.

Biljku treba zalijevati u samo središte listova gdje uvijek mora imati vode, tokom cijele godine. Najbolja je kišnica, a običnu vodu, ako je iz slavine, obavezno ostavite da odstoji (zbog hlora). Ljeti se cvijet guzmanjia može jednom sedmično potopiti u vodenu kupku da joj se navlaži supstrat.

Presađivanje ove biljke zavisi od samog cvjetanja biljke. Ako su mladice u istoj tegli, vremenom ćete primijetiti da će se povećati promjer biljke pa kad vidimo da su biljke “u stisci”, jednostavno ih presadite u veću teglu.

Za presađivanje se preporučuje obična humusna zemlja pomiješana s nešto mahovine i treseta.

Cvijet biljke guzmanija cvate samo jedanput iz jedne biljke, a novi cvijet se pojavi tek kada mladica “odraste”, za oko 4-5 godine.

Nakon cvatnje, kada se cvijet osuši, iz stare biljke će izrasti do desetak mladica, koje će izbiti sa strane ili iz sredine stare biljke.  Postoje razne preporuke pa tak netko mladu biljku ostavi da nastavi svoj rast sa starom, a drugi preporučuju da se mladica presadi u istu ili novu teglu, a staru biljku da slobodno bacite.

Izvor: rtl.hr

PROČITAJTE:

Uz ovaj cvijet osvježivač prostora vam neće trebati – Evo kako se gaji HOJA

Kala – Cvijet raskošne ljepote

Filodendron sa zeleno-roze listovima – Cvijet koji će vas osvojiti

Preporuka za vas