Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetGreske u ishrani tovnih svinja

Greske u ishrani tovnih svinja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Postoje mnoge greske u ishrani tovnih svinja. Ipak najčesca greska i sa najvećim posledicama je ona, da se svinje i danas, kao i prije stotinak godina, hrane krajnje neracionalno, neizbalansiranim obrocima, najcesce samo sa kukuruzom, uz eventualni mali dodatak mekinja.

Ovo se najcesce radi pod izgovorom da je kukuruz sopstvena, proizvodjaceva hrana, koju ne mora da kupi sa strane i da je tako najjeftinije. Medjutim, to je velika zabluda i osnovna greška koja ogromno košta proizvodjaša svinja. Tako umjesto da hrani svinje izbalansiranim obrocima i ostvari prirast od 620 do 650 grama dnevno, uz utrosak od 3,3 kg hrane za 1 kg prirasta, proizvodjač koji hrani svoje svinje samo kukuruzom (prekrupom u najboljem slučaju), ostvaruje prosječan prirast od oko 500 grama dnevno uz utrošak od preko 4,5 kg hrane za 1 kg prirasta.

Na taj način nepotrebno se troše ogromne količine kukuruza, a takva proizvodnja svinja neopravdano poskupljuje. To svakako donosi nezadovoljstvo i poljoprivrednim proizvodjacima i kupcima.

Izvor: Poljoprivredni savetnik

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI