Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeGreške koje pravimo pa uništavamo korijen cvijeća - Ovi simptomi jasno govore...

Greške koje pravimo pa uništavamo korijen cvijeća – Ovi simptomi jasno govore da je biljka pred uginućem

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Većina nas griješi prilikom zalivanja i njegovanja sobnog cvijeća, a princip je zapravo veoma jednostavan. Stručnjaci smatraju da najčešće griješimo kada je u pitanju zalivanje, pa dolazimo do toga da biljka vene iz korijena.

Pravilo broj jedan glasi: Ovako se zalivaju biljke!

Pretjerano zalivanje može da dovede do truljenja korijena same biljke, a u tom slučaju joj nema spasa. Veoma je važno obratiti pažnju na znakove upozorenja koje nam omiljeno cvijeće šalje.

Pročitajte: Vegetativno razmnožavanje sobnog cvijeća

Drugo važno pravilo glasi: Ne zalivati ako je zemlja mokra

Najvažnija stvar jeste da kada vidite da je zemlja mokra, ne zalivate biljku. Uvijek će vam se učiniti da je suva pri samoj površini, ali ukoliko stavite prst u zemlju primjetićete da je ona zapravo mokra i da u tom slučaju nikako ne trebada je zalivate. Višak vode bi mogao da ubije vašu biljku.

Treće pravilo glasi: Žuti listovi su alarm za uzbunu

Ukoliko primjetite da su listovi na sobnim biljkama žuti, to sasvim sigurno znači da biljka vene i da ima previše vode.

Šta raditi kada je stabljika mekana?

U tom slučaju odmah prestanite sa zalivanjem, jer je biljka na korak do umiranja. Mekana i gnjecava stabljika je znak da biljci nema spasa i da nikako ne nastavljate da joj dajete vodu.

Pročitajte: Goruća ljubav – Kako da njegujete ovaj divni cvijet?

Bubice oko biljke

Insekti često znaju da se skupljaju oko biljke kada ima previše vode, to treba da vam bude znak da prikočite sa zalivanjem ili da skroz prestanete.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI