Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaGolubov izmet kao đubrivo - Najdjelotvorniji za biljke, kako se primjenjuje?

Golubov izmet kao đubrivo – Najdjelotvorniji za biljke, kako se primjenjuje?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najdjelotvorniji za hranjenje biljaka, lak za upotrebu, smatra se ptičiji a, posebno, golubiji izmet. Organsko đubrivo je veoma popularno među baštovanima zbog svoje efikasnosti i pristupačnosti. Uprkos jednostavnosti upotrebe, đubrenje zemljišta treba vršiti prema određenim pravilima.

Može li se gnojivo koristiti kao đubrivo

Golubov izmet je zbog svog hemijskog sastava dobio široku upotrebu kao đubrivo. Sadrži elemente u tragovima i esencijalne hranljive materije. Akcija đubriva je brža i produktivnija od đubriva. Pri uzgoju različitih usjeva, asimilacija organske materije daje dobre prinose.

Broj elemenata u tragovima golubijeg đubriva je veći nego u konjskom gnoju ili stajskom gnoju. To je zbog specifičnosti ishrane i strukture sistema varenja ptica. Sadržaj azota u otpadnim proizvodima golubova je 4 puta veći nego u konjskom gnoju, a fosfor je 8 puta veći nego kod krave.

Mineralna đubriva povećavaju prinose, ali se mogu akumulirati u finalnim proizvodima. To se manifestuje u višku sadržaja nitrata u povrću i voću. Izmet golubova je ekološki prihvatljiv. Svi elementi u tragovima se dobro apsorbuju u biljkama.

Ne preporučuje se korišćenje otpada divljih golubova. Njihova hrana nije regulisana, a ishrana može uključivati otpad zaražen parazitima i infekcijama. Kako bi se spriječilo njihovo širenje, ne bi se trebali koristiti gnjidani izmet divljih ptica.

Šta je bolje – golubiji ili kokošji izmet

Najčešće, vrtlari primjenjuju živinsko đubrivo. U svom sastavu ima – magnezijum oksid, kreč, fosforna kiselina, sumpor, kalijum. Bogat je azotom. Pileći izmet je u stanju da obezbjedi ishranu baštenskih kultura bez povećanja koncentracije soli u zemljištu.

Poredeći koke sa patkama, u prvoj se bilježe veće količine hranljivih materija. Golubov izmet se koristi mnogo rjeđe, jer se ova ptica često ne uzgaja komercijalno. Istovremeno, ona je najefikasnija. U svježem stanju, golub nadmašuje pile u azotu (17, 9%) i fosfornoj kiselini (18%), ali sastav u velikoj mjeri zavisi od hrane za živinu.

Prednosti đubriva treba da uključuju:

bogat hemijski sastav;
brzina;
duga sposobnost skladištenja;
mogućnost korišćenja u različitim tipovima;
priprema visokokvalitetnog komposta.
Pravilnim korišćenjem izmeta golubova poboljšava se struktura tla, pojavljuje se hemijski sastav, zasićenje hranljivim sastojcima, što povećava biološku aktivnost tla.

Sastav golubovog izmeta

Hemijski sastav golubijeg izmeta zavisi od toga čime se hrane ptice. Trava i leguma dovodi do povećanja azota. Zrno sa aditivima krede – doprinosi povećanju kalijuma, kalcijuma u ​​sastavu đubriva. Pored toga, to uključuje:

magnezijum;
mangan;
gvožđe;
kalcijum;
molibden;
sumpor;
bor.

Što se duže izmet golubova skladišti, to je niži sadržaj azota. Naročito brzo pada indikator na njegov sadržaj u otvorenim gomilama. Da bi se sačuvala korisna svojstva đubriva potrebno je pravilno skladištiti: u zatvorenim, suvim ili tečnim oblicima.

Šta je korisno kod izmeta golubova

Korist od korišćenja golubijeg izmeta nije samo u đubrenju biljaka. Prodor organske materije u tlo stimuliše razvoj mikroorganizama i privlačenje glista. Oni oslobađaju otpadne proizvode, recikliraju biljne ostatke i povećavaju količinu humata korisnih za biljke i ljude. Huminske kiseline koje tijelo dobija kroz proizvode jačaju imuni sistem, čiste se od šljake.

Ako se umjesto mineralnih đubriva koristi ovo đubrivo, poboljšava se sastav i struktura zemljišta. Količina fosfora i azota je sasvim dovoljna da obezbjedi ishranu biljaka. Ako se drveni pepeo koristi, proizvodi koji nastaju će biti ekološki prihvatljivi. Najbolje vrijeme za sušenje je proljeće ili jesen. U proljeće, primjenite suvi golubarski izmet tri nedelje prije sadnje. Potrebno je vrijeme da se smanji koncentracija azota i zasiti zemlja mikroelementima.

Kako skupljati i skladištiti golubiji izmet

Sakupljanje golubovog izmeta vrijedi samo od živine, kako bi se eliminisao rizik od ornitoze. Za skladištenje koristite nekoliko načina:

mješanje sa piljevinom;
sušenje i pakovanje u papirnoj ili običnoj vrećici;
zaspati sa slojevima treseta i slame za truljenje;
nastaje spaljivanje prije pepela (međutim, gubi se azot).
Kada čuvate izmet golubova u svom sirovom obliku, većina korisnih svojstava ubrzo nestaje. Đubrivo se mora staviti u prostoriju bez pristupa vlage koja je već osušena.

Ovo se može uraditi i u prirodnim uslovima, direktno na kućama za golubove iu termalnim pećima. U drugom slučaju, đubrivo pri visokoj temperaturi se dezinfikuje.

U mnogim zemljama svijeta, gnojivo se melje u prah nakon sušenja. Nakon čega  se upotrebi kao vodeni rastvor u odnosu od 1 do 10.

Kako koristiti

Od svakog goluba možete dobiti 3 kg mjesečno. Postoji nekoliko načina da se koristi kao đubrivo.

Možete ga redovno sakupljati na tavanu, skladištiti i koristiti za kompostiranje. Da bi se ubrzao proces, potrebno je uzeti dasku sa prorezima širine najmanje 5 cm.Potrebne su rupe za dovod kiseonika i ventilaciju. Kompost se priprema u slojevima koji se sastoje od golubovog izmeta, lišća, slame, treseta, trave. Komponenta azota ne prelazi četvrtinu svih komponenti. Da biste brzo dobili kompost, potrebno je posebno rješenje koje navodnjava svaki sloj. Ubrzano zrenje doprinosi konstantnoj mješavini lopatica.

Suvo

Priprema se često koristi za korijenske usjeve, voćke i grmove bobičastog voća. Posebno je efikasno za krompir. U tu svrhu, kada se stavlja na 1 kvadratni metar ide 50 g suve materije.

Količina đubriva pod voćnim stablom zavisi od njene veličine. Za malu, 4kg je dovoljno, odrasloj voćki je potrebno oko 15 kg po sezoni. Primjenjuje se u proljeće ili jesen. Raspršena je ravnomjerno kopajući se sa 10-centimetarskim slojem zemlje.

Ne koristiti suvi izmet gliba za glineno zemljište bez prethodnog poboljšanja strukturnih osobina.

U tečnom obliku

Smatra se da je upotreba rastvora efikasnija od suvog đubriva. Efekat dolazi brže, ali je potrebno pravilno razblažiti izmet golubova, kako biljkama ne bi naškodile:

Suva materija se stavlja u posudu.
Sipajte vodu proporcionalno 1 prema 10, respektivno.
Za 10 litara rastvora dodajte 2 kašike pepela i kašiku superfosfata.
Dvije nedelje gledajući fermentaciju, povremeno mješajte.
Rastvor taloga se ne koristi.
Preljev se koristi u proljeće ili jesen s učestalošću jednom u dvije sedmice. Tečnost može oploditi područje prije kopanja, hraniti jagode prije plodova navodnjavanjem između redova zalivke. Odmah nakon unošenja tekuće hrane, biljka se obilno zalijeva vodom.

Pažnja! Ne dozvoliti kontakt rastvora sa listovima biljaka. U suprotnom, mogu biti spaljeni. Najbolje vreme za nanošenje đubriva je večer.

Proljećno đubrenje obezbjeđuje povećanje prinosa usjeva koji se uzgajaju na lokaciji 3 godine. Upotreba izmeta u obliku komposta, u svježim, suvim, granuliranim vrstama, povećava plodnost u prvoj godini za 65%, u drugoj – za 25%, u trećoj – za 15%.

Svježe hranjenje se preporučuje za zimu. Raspadanjem, on hrani tlo hranljivim materijama. Uvođenje svježeg đubriva u proljeće je kontraindikovano, zbog mogućih opekotina i truljenja korijena biljaka.

Za KROMPIR – najčešće uzgajani usjev u baštama, organsko đubrivo koristi se na tri načina:

U tečnom obliku – jedna trećina kašike golubovih izlučevina se razblažuje vodom, nakon četiri dana se razblaži 20 puta i zalije sa 0, 5 l po biljci;
Sušene ili granulirane materije – dodane prije sadnje;
Suvo – raspršeno u području pod kopanjem po stopi od 50 g po 1 kvadratnom metru.
Nakon što krompir pokupi zelenu masu, organsko đubrivo treba zaustaviti tako da se njegove sile usmjere na formiranje gomolja.
Paradajz se hrani sa rastvorom golubarskog stajnjaka da bi se povećala njihova zelena masa. Koncentracija i način pripreme đubriva su isti kao i za krompir. Primjena se preporučuje prije cvjetanja. Kasnije, paradajz treba kalijum.

Vrtna stabla se u proljeće hrane hranljivom otopinom golubova, izlivajući je u posebno iskopanu brazdu na udaljenosti od 0, 7 m od stabla.

Usjevi cvjeća i bobica se đubre sa vodenim rastvorom tokom vegetacije dva puta mjesečno. Tri nedelje prije berbe, hranjenje treba da prestane.

Zaključak

Uprkos činjenici da je golubov izmet kao đubrivo prepoznat kao veoma efikasan, treba ga koristiti s oprezom, poštujući normu, uzimajući u obzir mjesto sakupljanja. Kada prekoračite dozvoljenu količinu, možete dobiti značajno povećanje zelene mase i istovremeno – nedostatak ploda. Moguća smrt biljaka zbog viška azota.

Sa pravom koncentracijom i pravim izborom vremena za đubrenje zemljišta sa izmetom golubova, bude  zaista dobra berba svakog usjeva. U isto vrijeme bobičasto voće, povrće i voće postaju ekološki prihvatljivi.

Izvor: punchalo.com

PROČITAJTE:

Zašto je zečije gnojivo tako dobro za organsko povrtlarstvo

KOZIJE ĐUBRIVO je idealno za uspiješan uzgoj biljaka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI