Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoFrancuska uvodi zabranu pet pesticida koji škode pčelama

Francuska uvodi zabranu pet pesticida koji škode pčelama

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Francuska je prva zemlja koja se odvažila na zabranu pet pesticida štetnih za pčele. Kolonije ovih insekata umiru u ekološki i ekonomski neprihvatljivom procentu, a naučnici, kao na glavnog krivca za njihov pomor, upiru prstom na pesticide iz grupe neonikotinoida, koji su podjednako štetni kako za medonosne tako i za solitarne pčele, a njihovi ostaci su pronađeni i u uzorcima meda.

Prvi koraci zaštite populacije pčela preduzeti su još prošle godine i to kad je Evropska unija zabranila tri vrste pesticida. Ova odluka je stupila na snagu u decembru i obuhvata klotianidin, imidakloprid i tiametoksam. Francuska je listi zabranjenih pesticida pridružila i tiakloprid i acetamiprid.

Zabrana je naišla na nerazumjevanje poljoprivrednika koji smatraju da će im nova zabrana vezati ruke i da neće moći da se „takmiče“ na prehrambenom tržištu ukoliko izgube pravo da zaštite svoje oranice od štetočina.

Neonikotinoidi predstavljaju grupu insekticida sa najširom primenom u svijetu, a u upotrebu su ušli devedesetih godina 20. vijeka. Oni su nervni otrovi koji izazivaju širok opseg problema za insekte, a do današnjeg dana brojna istraživanja su ukazala na to da imaju veze sa padom brojnosti pčela, s obzirom na to da one oprašuju njive koje poljoprivrednici prskaju ovim hemikalijama.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI