Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiFirma iz BiH traži odobrenje uvoza aromatizirane vode od kanabisa

Firma iz BiH traži odobrenje uvoza aromatizirane vode od kanabisa

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Agencija za sigurnost hrane BiH, kako je potvrđeno novinskoj agenciji Patria, ovih dana primila je zahtjev od jedne firme iz Tešnja da im se omogući uvoz aromatizirane vode od konoplje/kanabisa.

Kako je nezvanično potvrđeno agenciji, upućena je molba za informaciju o klasificiranju proizvoda, kao dodatka prehrani/proizvoda opće upotrebe, u ime komitenta Amtex d.o.o Tešanj, koji želi raditi uvoz predmetnog proizvoda na teritoriji BiH.

Proizvod koji bi željeli uvesti je aromatizirana voda od konoplje/kanabisa.

Firmu zapravo interesira da li je za isti proizvod potrebna neka vrsta uvozne dozvole Agencije za sigurnost hrane ili bilo koje nadležne institucije pri uvoznoj proceduri ove vrste robe i da li je potrebno da se obrate službenim putem, u vidu zahtjeva, da bi dobili mišljenje/odobrenje za uvoz ovog proizvoda.

Inače, predstavnici nekoliko udruženja teško oboljelih građana BiH pozvali su nadležne institucije da poduzmu odgovarajuće aktivnosti na legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe.
Saša Magazinović, zastupnik SDP-a ranije je kazao da je procjena da se u ovom trenutku više od 10 hiljada građana Bosne i Hercegovine liječi koristeći kanabis, naglasivši da treba razdvojiti konzumiranje kanabisa u bilo koje druge svrhe osim u medicinske, podsjeća agencija Patria.

Navodi da država ništa ne radi kako bi se riješilo ovo pitanje. Napomenuo je da je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, jednako kao i u drugim državama, da se omogući korištenje kanabisa u medicinske svrhe.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI