Subota, 13 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijesti“Sava Semberija” ispunila plan proizvodnje

“Sava Semberija” ispunila plan proizvodnje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prehrambena industrija “Sava Semberija” u potpunosti je ispunila plan prerade od 7.500 tona sirovine za ovu godinu. Očekuju da će naredne godine preraditi veću količinu voća i povrća koju će plasirati na domaće i inostrano tržište.

Pogoni za preradu pokrenuti su sredinom januara i intenzivno su radili uprkos teškoj godini za poljoprivredne proizvođače – kišovitom proljeću i sušnom ljetu, objavljeno je na internet stranici Gradske uprave Bijeljina.

Najveća količina sirovine obezbijeđena je od domaćih proizvođača iz Republike Srpske, a iz Srbije je uvezeno samo ono što domaći poljoprivrednici nisu uspjeli proizvesti.

“Sava Semberija” je, uz podršku Grada Bijeljina i u saradnji sa resornim ministarstvom, realizovala IFAD projekat sa 77 poljoprivrednih proizvođača, koji su, osim sadnica, dobili sredstva i opremu za rad.

Za prerađivače koji posluju na području BiH crvena paprika je deficitarna roba, pa su prinuđeni da se dijelom okreću i uvozu kako bi obezbijedili količinu koja je potrebna za preradu. Ipak, zahvaljujući projektima podrške, postepeno se na domaće njive vraća i ova kultura dragocjena u preradi, ističu iz “Save”.

Direktor Fabrike “Sava Semberija” Stevo Filipović rekao je da je poljoprivrednicima najvažniji siguran otkup.

Vođeni iskustvom sa otvorenog tržišta, gdje su, zbog prekomjernog uvoza lako gubili utakmicu konkurentnost i proizvode, u koje je mnogo uloženo, prodavali po lošijoj cijeni, naši poljoprivrednici su osigurali zaradu plasirajući svoje proizvode “Savi”, rekao je Filipović.

On je naveo da je veoma važno da su, osim proizvođača, zavodovoljni i radnici fabrike, jer su plate redovne.

Radi se punom parom, oko 40 paleta dnevno izađe iz proizvodnje, ali zadovoljstvo je veće kada se gotovi proizvodi kvalitetom poziciniraju na domaćem i stranom tržištu, kaže Filipović.

Izvor 

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI