Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoPROSO - Žitarica broj jedan!

PROSO – Žitarica broj jedan!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pobornici bezglutenske ishrane kao i osobe koje su oboljele od celijakije, ovu blagotvornu namirnicu izuzetno cijene i koriste je svakodnevno zbog svojih pozitivnih osobina. Proso žitarica bi trebalo da nađe posebno mjesto u našoj trpezi zbog čega se jela od prosa, sve češće traže.

Žitarica proso ljekovita svojstva

Nije preterano zahtjevna biljka što je još jedan razlog zašto je toliko rasprostranjena u svijetu. Smatra se da proso žitarica vodi porijeklo iz zapadne Afrike. Historijski podaci pokazuju da je imala veoma bitnu ulogu u toj regiji gde se gajila čak 10000 godina. Ima malo zrno, jednogodišnja je biljka i spada u porodicu trava.

Zbog svojih pozitivnih karakteristika proso u ishrani možemo koristiti i kao lijek. Biljka se lako vari, sadrži veliku količinu lecitina i odlična je za jačanje nervnog sistema.

Proso žitarica sadrži u sebi kompleks karbohidrata koji se postepeno razgradjuju i samim tim predstavljaju dobar izbor hrane za dijabetičare. Dobra stvar kod ove biljke je to što se uglavnom gaji na pogodnom zemljištu zbog čega se može gajiti i bez primene pesticida i veštačkog djubriva.

Ova žitarica se smatra najmanje alregenskom i odlično se vari. Biljka proso je poznata po tome da ne sadrži gluten pa se koristi kao alternativa kod ljudi koji su osjetljivi na isti. Ona je naročito bogata mineralima poput gvoždja, magnezijuma, fosfora i mnogim drugim elementima.

Odredjene vrste ove žitarice su bogate vlaknima, proteinima i mašću zbog čega su veoma pogodne za držanje dijeta. Druge vrste postepeno oslobadjaju glukozu tako da nemaju veći efekat na ljudski metabolizam.

Kako se sve koristi proso kao lijek

Ukoliko želite da imate zdravo srce proso žitarica je pravi izbor, možete je koristiti i zbog činjenice da je izuzetno bogata magnezijumom. Jedna šolja skuvanog prosa može da zadovolji čak 19 odsto dnevnih potreba za ovim mineralom. Zbog svih ovih pozitivnih karakteristika potrebno je uključiti žitaricu u svakodnevnu ishranu.

Još jedna dobra karakteristika koju ima žitarica proso je i ta da prema studijama ona smanjuje ozbiljnost napada astme i smanjuje učestalost migrena, kao i to da magnezijum u njoj smanjuje pritisak i rizik od infarkta. Ovo je naročito bitno kod osoba koje imaju arterosklerozu ili dijabetes.

Proso žitarica pomaže u razvoju i popravlja oštećena tkiva

Sastojci iz biljke igraju bitnu ulogu u strukturi svake ćelije u telu. Ima veliki uticaj na formiranje kostiju zbog fosfora koji sadrži. Pored toga fosfor iz nje ima i esencijalnu komponentu kod brojnih drugih jedinjenja koja su neophodna za život uključujući i adenozin trifosfat poznat i pod nazivom ATP.

Ovaj molekul je neophodan za ljudsko tijelo što fosfor čini esencijalnim, a ovu biljku čini neprocjenjivim izvorom upravo tog elementa. Zbog svog hemijskog sastava žitarica proso je bitna i za nukleinsku kiselinu, a samim tim i za genetski kod. Uz sve to ona može naći svoju primjenu i kod metabolizma masti pošto se oslanja na fosfor, kao i kod ćelijske membrane i strukture nervnog sistema.

Žitarica proso i dijabetes

Biljka uspješno smanjuje rizike od dijabetesa tipa 2. Sudeći po studijama proso u ishrani i ostale žitarice bogate magnezijumom imaju značajan uticaj na ovu bolest. Istraživanja pokazuju da je dozvoljeno konzumirati bar 51 odsto cijelih zrna ove žitarice u odnosu na težinu kako bi se ispoljilo smanjenje rizika od pojave srčanih oboljenja i odredjenih tipova raka, ali su nova istraživanja pokazala i to da redovna konzumacija cijelih zrna takodje smanjuje rizik i od dijabetesa.

Sprječava nastanak kamenaca u žuči

Žitarica proso koja je bogata vlaknima, kao što je to slučaj sa bezglutenskom žitaricom proso, pomaže ženama da izbegnu pojavu kamenja u žučnoj kesi. Ovu pojavu ustanovila je studija koju su sproveli stručnjaci u SAD-u. Studijom je ustanovljeno da oni koji jedu dosta vlaknaste hrane imaju veliku šansu da budu manje izloženi riziku od pojave žučnog kamena i to čak za 17 odsto u poređenju sa ženama koje jedu manje hranu ovakvog sastava.

Studija je takodje pokazala da ishrana povećana za 5 grama ovih vlakana smanjuje rizik za 10 odsto. Stoga proso u ishrani pomaže u prevenciji tako što nerastvorna vlakna smanjuju sekreciju kiselina, povećavaju osjetljivost na insulin i smanjuju nepoželjne trigliceride.

Prevencija kod raka dojke

Jedna studija pokazla je da bezglutenska žitarica proso može imati znatan uticaj u prevenciji raka dojke naročito kod žena koje su pred menopauzom. Naučnici smatraju da žene tog doba trebaju jesti oko 30 grama ovih namirnica na dan kako bi smanjile rizik od nastanka kancera.

Ukoliko se pridržavaju ovoga, postoji mogućnost da se rizci smanje za 52 odsto u poređenju sa ženama u čijoj ishrani nije uključivana ova namirnica. Najveću zaštitu pružaju cijela zrna biljke zbog čega se preporučuje da žene koje spadaju u rizičnu grupu jedu bar 13 grama prosa na dan.

Izvanredan lijek za kamen u bubregu

Fitoterapeuti tvrde da proso žitarica ima sposobnost da pomogne ljudima koji imaju kamen u bubregu. Ona je dugi niz godina korišćena u narodnoj medicini i smatra se da veoma efikasno čisti bubrege, eliminiše pjesak, pa čak i uklanja malo kamenje iz bubrega i bešike.

Ovaj recept možete koristiti kao lijek tako što ćete prokuvati oko 200 grama prosa sa toplom vodom uveče, zatim prebacite sve u staklenu teglu od 3 litre i napunite 2/3 tegle sa vrelom (ranije proključalom) vodom. Zatvorite teglu jako i mućkajte sadržaj, gledajte da tegla bude na toplom i tako neka odstoji cijelu noć. Sljedeće jutro promućkajte još jednom vašu teglu i to dobro, kada bi trebalo da primjetite belu tečnost. Dekantujte tečnost iz tegle u neku drugu posudu i pijte je tokom dana koliko god želite. Nemojte bacati ostali sadržaj iz tegle nego od njega napravite kašu od prosa koju ćete jesti za doručak.
Uveče napravite još jednu porciju na isti način. Tečnost bi trebalo da pijete dvije nedelje.

Proso žitarica smanjuje rizike od astme u dečijoj dobi

Prema Američkoj Asocijaciji za pluća skoro 20 miliona Amerikanaca pati od astme, koja je uzrok velikog broja izostanaka djece sa časova. Istraživanja su pokazala da cijela zrna prosa, kao i riba mogu smanjiti rizik od pojave dječije astme za oko 50 odsto. Istraživači su upotrebili ankete kako bi dobili rezultate o tome kako se deca hrane. Procijenili su da konzumiranje odredjenih namirnica poput ribe, voća, mleka i određenih vrsta žitarica mogu smanjiti rizik od njene pojave.

Kako se priprema proso kod kuće

Slično ostalim žitaricama i ovu biljku treba pre kuvanja isprati pod mlazom vode a zatim skloniti svu prljavštinu koju možete naći.

Nakon pranja većina recepata za jela od prosa traži da prokuvate u vodi. Nakon što tečnost počne da ključa, smanjite vatru, poklopite i ostavite tako oko 25 minuta. Tekstura kuvane žitarice proso biće slična kuvanom pirinču. Ukoliko želite da ima kremastiju teksturu, mješajte često uz dodavanje manjih količina vode s vremena na vrijeme.

Proso u ishrani je veoma važan i zbog činjenice da se od njega u određenim zemljama proizvodi pivo. Tako je ova biljka u zemljama poput Tajlanda ali i u Istočnoj Africi postala veoma cjenjena. Ona se i u Nepalu koristi u slične svrhe dok se u Balkanskim zemljama poput Rumunije i Bugarske koristi za proizvodnju dobro poznatog pića boze.

Žitarica proso se može davati maloj djeci pa i bebabama i to već od 6 mjeseci. Naravno, bebama se daje u vidu kašice. Često se postavlja pitanje da li trudnice mogu konzumirati ovu žitaricu. Odgovor je potvrdan, šta više ona je idealna za trudnice zato što je izuzetno bogata kalcijumom i gvoždjem. Takođe se preporučuje i porodiljama i osobama koje pate od bolesti poput dijabetesa i starijim ljudima.

Proso kalorije i nutritivna vrijednost

Jedna šolja kuvane žitarice prosa sadrži oko 174 grama i ona u sebi ima oko 207 kalorija. Pored toga biljka u sebi sadrži i bakar, fosfor, magnezijum i ostale koristne sastojke. Ona je dobar izvor hranljivih supstanci, ima sladak ukus i smatra se veoma korisnom žitaricom.

Upravo zbog svega navedenog mnogi nutricionisti preporučuju da se koristi proso u ishrani i to svakodnevno, naročito osobe koje imaju pomenute zdravstvene tegobe, a ova bezglutenska žitarica će vam pomoći i da eliminišete i višak kilograma, ulazi u menije mnogih dijeta.

U sebi ova izvanredna biljka sadrži oko 25 odsto fosfora, 24 odsto mangana i 19 odsto magnezijuma. Cijela zrna žitarice sadrže pored dijetetskih vlakana i čitav arsenal ostalih korisnih nutrijenata. U svom sastavu imaju i masne kiseline, oligosaharide, biljne sterole i stanole kao i saponine.

Proso žitarica je i veoma važan izvor liposolubilnih, hidrosolubilnih i insolubilnih antioksidanata ali i vitamina E, selena, fenolne kiseline i mnogih drugih supstanci koje ovu bilju čine veoma korisnom. Predstavlja dragocjen izvor fitoestrogena, zbog čega ima veoma dobar uticaj na snižavanje visokog holesterola.

Izvor: novi.ba

PROČITAJTE:

Arheobotanička bašta podsjeća na zaboravljene biljke – Žitarice, mahuanarke i uljarice stare milenijumima

Žitaricama protiv povišenog holesterola

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI