Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoEvo šta sve možete raditi u bašti tokom septembra

Evo šta sve možete raditi u bašti tokom septembra

Vrtlarica Marija Martinović donosi podsjetnik šta raditi u cvjetnjaku, povrtnjaku i voćnjaku tokom septembra. Ljeto se bliži kraju, a poslova je sve više.

Dok uživate u posljednjim toplim danima ove godine, uređenje i održavanje vrta i okućnice traži pažnju. Zato, uz ovaj kratki podsjetnik na septembarske radove, prionite što prije poslu, kako biste stigli iskoristiti još ponešto lijepog vremena i za uživanje.

U cvjetnjaku

Cvjetne tegle i viseće košare nastavite njegovati i prihranjivati sve do prvih mrazeva. Obrežite ocvale cvjetne grmove, kao i ruže penjačice. Rododendrone dobro zalijevajte jer ćete tako osigurati da se sljedeće godine pupoljci dobro razviju. Podijelite zeljaste trajnice. Tako će biljke ostati zdrave i vitalne, a vi ćete dobiti nove biljke za razmnožavanje. Krajem mjeseca krenite sa sadnjom proljetnih lukovica poput tulipana, zumbula i narcisa.

Pročitajte: Kako ubrati i čuvati sjeme povrća i cvijeća?

U povrtnjaku

Iako nešto slabije rodna, ova sezona ipak je puna obilja. Višak voća i povrća zamrznite, sušite, kiselite i kvalitetno uskladištite, tako da možete u njima uživati narednih mjeseci. Vrhove stabljika rajčica odrežite i na taj način podstaknite zrenje zametnutih plodova.

Uz pomoć dasaka podignite tikve i tikvice s tla i tako spriječite njihovo truljenje. Kao i kod rajčica, poželjno je i kod tikava vrh biljke odrezati. Na taj se način biljci pomaže da energiju usmjeri na zrenje plodova, a ne na stvaranje nove lisne mase.

Kako biljke završavaju sa svojim životnim vijekom, započnite jesensko čišćenje. Uklonite sve usjeve koji više ne rađaju ili su uveli, kao i korov, pa očistite gredice za zimu. Na očišćene gredice posijte radič i zimske salate, a krajem mjeseca posadite i jesenski bijeli luk.

Pročitajte: Stiže nam septembar – Mjesec velikog spremanja u baštama

U voćnjaku

Vrijeme je za sadnju novih sadnica jagoda te čišćenje onih postojećih. Očistite suho lišće i staru slamu oko biljaka jer će to spriječiti truljenje, razvoj bolesti i štetočina. Vriježe iskoristite za dobivanje mladih biljaka. Berite samo zdrave jabuke, kruške i šljive jer će se jedino takve održati dulje vrijeme u skladištu. Trule plodove ispod stabala redovito uklanjajte, zbog mogućnost širenja bolesti ako ostanu na tlu. Uredite grmove malina i kupina te uzmite reznice ribizle i ogrozda za razmnožavanje.

OSTALI POSLOVI OKO VRTA

  • Vrijeme je za uklanjanje sjenila sa staklenika kako bi biljke, uslijed sve kraćih dana, dobivale maksimum svjetlosti. Očistite prostor u stakleniku kako bi se spriječio razvoj insekata i bolesti. Takođe, očistite sjetvene posude korištene ove sezone, izbacite stari kompostom, operite alat i staklene površine.

Pročitajte: SEPTEMBARSKI BAŠTENSKI RADOVI

  • Želite li novi travnjak, jesensko je vrijeme idealno za to. Onaj stari prihranite specijalnim đubrivima.
  • Ako još niste, isprobajte zelenišno đubrenje na vrtnim gredicama. Sjetvom djeteline, gorušice ili piskavice na prirodan ćete način poboljšati strukturu tla.
  • Krajnje je vrijeme za izradu kompostarnika. Naredni mjeseci bit će prepuni biljnog materijala kojim možete bez problema napuniti svaki oblik kompostne posude. Bolesni biljni materijal spalite ili odložite u kante za biljni otpad koji odvozi komunalna služba.
  • Napravite grubu skicu gredica i okućnice za sljedeću sezonu. Popis biljaka, koje treba da nabavite, uveliko će pomoći kada sezona krene. Razmislite o nabavi jesenskih lukovica, novih cvjetnih grmova, kao i bobičastog voća i voćaka.
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...