Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaEvo kako se pravi KAFA OD ŽIRA

Evo kako se pravi KAFA OD ŽIRA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Put žira do ljudske ishrane nije tako brz i jednostavan,takođe nekad je on bio i osnovna stočna hrana što danas više nije tako jer je bitna hiper prudukcija i tzv. “bildovana” stoka koja puno brže napreduje u težini i koja je prije svega profitabilna.

Od 100 kilograma sirovog žira iz šume, može se dobiti desetak kilograma brašna.

Priprema:

Žir se prvo ubacuje u veliki sud, to je ujedno i prva termička obrada kada se uništavaju svi insekti koji se nalaze u njemu, ovdje se on prži ne više od 15-20 minuta. Proprženi žir se zatim ubacuje u sud ili u mašinu za skidanje kore, kada se odbaci ljuska žira tek onda ide na dalju obradu, a to može biti i još jedno dodatno prženje,na određenoj temperaturi u zavisnosti od toga šta se želi. Nakon toga se žir samelje u brašno. Ako se pravi kafa od žira, tada je potrebno da ga pržite na temperaturi od 180-200 stepeni, ako želite samo brašno od žira onda to radite na temperaturi od 100 do 120 stepeni.

Ukus žira koji je ovako pečen je negdje između kafe i kestena. Blago gorkast i prepun korisnih sastojaka. Kafa od žira se pravi gotovo isto kao i redovna kafa, s tim da je prilagodite sebi (slobodno dodajte malo domaćeg meda), a možete napraviti i bijelu kafu.

KAFA OD ŽIRA PROTIV DIJABETESA

Prosušen i samljeven plod u ljusci žira do prije dvesta godina pripremao se kao kafa od žira. Pržio se i mljeo pa se potom kuvao. Ova kafa pripremljena od prženog žira i danas se koristi se kao lijek za malaksalost i iznurenost, anemiju i malokrvnost, nervozu i stres, nesanicu, kostobolju, rahitis, sluz iz ušiju. Kafa od žira preporučuje se za pročišćenje krvi, kod šećerne bolesti, nadimanja stomaka i otvorenih i zatvorenih žuljeva.

Važno je da se za ovu kafu odabere zreo i zdrav žir, rasječe se i osuši na suncu. Zatim se isprži u pržunu kao i kafa i samelje. Treba paziti da ne pregori. Kafa od žira treba da se pije tri puta dnevno i to po jednu veliku času, zasladite sa medom i po želji pomješati sa mlijekom.

Izdvojio se još jedan izuzetan recept za zdrav doručak: Supenu kašiku kafe od žira pomješajte sa 2dl jogurta i dodajte kafenu kašičicu meda, sve dobro izmješati i konzumirati.

PROČITAJTE:

Domaće sirće od ljuski jabuka: Ovaj recept morate da probate!

Namirnice koje sigurno prerano bacate

Zanimljiv način da zamrznete šljive za zimu

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI