Nedjelja, 3 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoEvo kako da zasadite i gajite avokado u kući

Evo kako da zasadite i gajite avokado u kući

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Avokado je izuzetno ukusno voće. Bogato je nutrijentima i ukusom, a može se gajiti u većoj saksiji kod kuće. Sljedeći put kada budete sjeckali avokado za salatu, sačuvajte košticu za uzgoj avokada. Iznenađujuće je koliko je lako uzgajati avokado, a ovo može biti i odličan školski projekat. U daljem tekstu ćemo objasniti kako gajiti avokado u saksiji.

Prvi korak: Uzmite košticu

Počećete tako što ćete pažljivo uzeti košticu iz ploda avokada, pazeći da je ne oštetite, a zatim je oprati od mesa voćke (najbolje je potopiti sjemenku u vodu nekoliko minuta, a zatim prstima ukloniti ostatke voća). Dobro pazite da sa koštice ne uklonite smeđu kožicu, jer je to omotač sjemenke.

Drugi korak: Odredite koji kraj je „gornji“, a koji „donji“

Neke koštice avokada su blago duguljaste, a druge gotovo savršene lopte, ali svaka sjemenka avokada ima „donji dio“, odakle raste korijen, i „gornji dio“, odakle će nicati klice. Blago zašiljeni dio je „gornji“, a blago ravan je „donji“. Da bi sadnja avokada bila pravilna, stavite donji dio u vodu – a zbog toga je vrlo važno videti koji dio je gornji, a koji donji, prije nego što izbockate košticu čačkalicama.

Treći korak: Ubodite tri čačkalice u košticu

Uzmite tri-četiri čačkalice i ubodite ih u košticu avokada po blagim uglom, kako bi služile kao „skele“, jer ćete potopiti ovu košticu donjim delom u vodu. Zbog toga je važno da čačkalice budu čvrste.

Četvrti korak: Stavite košticu avokada dopola u vodu

…i malu posudu s vodom stavite na prozor gdje ima mnogo sunca. Dobro bi bilo staviti ovu košticu u staklenu posudu kako biste vidjeli kada korijenje počne da raste, kao i kada treba da promjenite vodu. Najbolje je mjenjati vodu svakog dana, mada možete to raditi i na nekoliko dana. Voda se redovno mjenja kako bi se spriječio razvoj gljivica i bakterija na sjemenu avokada.

Peti korak: Čekajte da sjemenka proklija

Neka uputstva navode da je potrebno 2-4 nedelje da bi sjemenka proklijala, mada je moguće da će taj proces potrajati i 8 nedelja, pa je zato potrebno da budete strpljivi. Klijanje će izgledati ovako:

  1. Vrh sjemenke će se osušiti, ispucati, a spoljna smeđa ljuska će spasti
  2. Pukotina će se proširiti sve do donjeg djela sjemenke i kroz pukotinu na dnu će se pojaviti mala klica
  3. Klica će rasti sve više i više (i granati se)

Šesti korak: Posadite biljku kad naraste oko 15 centimetara

Kada novoiznikla biljka poraste preko 15 centimetara, skratite je na oko 10 centimetara kako bi bolje rasla. Kada opet dostigne 15 centimetara, posadite je u veću saksiju sa nađubrenom zemljom i ostavite polovinu sjemenke izloženu. Stavite saksiju na sunčano mjesto. Avokado „voli“ sunce – za uspešan uzgoj avokada važi pravilo što više sunca to bolje.

Sedmi korak: Zalivajte i gledajte kako raste

Često i obilno zalivajte svoj avokado. Zemlja bi uvijek trebalo da bude vlažna, ali ne previše. Ako lišće počne da žuti to znači da ima previše vode – sačekajte nekoliko dana do sljedećeg zalivanja.

Osmi korak: Sjecite suvišne listove kako bi biljka bujala

Kada biljka bude visoka 30 centimetara, posjecite listove sa vrha. Tako će biljka više rasti u širinu, imati više lišća i ličini na žbun. Svaki put kada biljka naraste još 15 centimetara, odsjecite lišće sa vrha. Ovo je važno za uzgoj avokada u saksiji jer će ako se ne reže avokado izrasti do plafona na tankom stablu.

Deveti korak: Problemi sa biljkom

Može se desiti da biljku napadnu biljne vaši koje jdu lišće. Najbolji način da ih se otarasite jeste obično prskanje biljke crijevom ili pod mlazom vode. Kada sperete biljne vaši, isprskajte biljku mješavinom voda i uljem neema. To će spriječiti biljne vaši da se vrate. Na svakih 4-5 dana provjerite biljku i prskajte je ovom mješavinom kada je potrebno.

Deseti korak: Kako prezimiti?

Mlade biljke avokada ljeti možete iznjeti napolje, ali čim temperatura padne ispod 8°C unesite biljku unutra.

Da li će moj avokado ikad imati plodove?

Teško je reći. Ponekad avokado počne da daje plodove poslije 3-4 godine, nekad mu je potrebno 15 godina, a neke biljke uopšte ne daju plod. Zato je za uspiješan uzgoj najbolje imati više biljaka avokada zbog oprašivanja. I ako biljka počne da rađa, ne očekujte plodove kakav je bio onaj iz kog ste izvadili sjeme. Avokado koji možete kupiti u prodavnici raste u kontrolisanim uslovima, dok se prirodni avokado uvijek znatno razlikuje od svog „roditelja“.

Izvor: prirodnoizdravo.com

PROČITAJTE:

Kako da uzgojite lovor u saksiji

ČERI PARADAJZ: Uzgoj u saksiji na balkonu

Kako da uzgojite šargarepu, tikvice i crni luk kod kuće: U saksiji ili bašti!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI