Ponedjeljak, 15 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaETARSKA ULJA su prirodni borci protiv biljnih bolesti

ETARSKA ULJA su prirodni borci protiv biljnih bolesti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Primjena bioloških pesticida u zaštiti bilja, među kojima su etarska ulja, ima mnoštvo prednosti koje proizilaze iz njihove neškodljivosti za okolinu i zdravlje ljudi.

Time se takođe doprinosi i održivosti poljoprivrede, a biološki pesticidi mogu da se koriste i u organskoj proizvodnji. Postoji veliki broj navoda u literaturi o primjeni etarskih ulja u suzbijanju biljnih bolesti.

Ulje majčine dušice je pokazalo snažno fungicidno djelovanje na Alternaria citri i Botrytis cinerea, a dokazano je antifungalno djelovanje ulja timijana utiče na Monilinia fructigena. Takođe je utvrđeno da ulje kantariona spriječava širenje truleži Colletotrichum gloeosporoides, dok su se za inhibiciju Colletotrichum spp. najbolje pokazala ulja majčine dušice, origana i korijandera. Ulja citronele i cimeta ispoljila su fungicidnu aktivnost na fuzarijum. U Srbiji je od biofungicida registrovan preparat na bazi ulja čajnog drveta (Timorex gold) za suzbijanje sive truleži maline i krastavca.

Ulje divljeg origana ima veoma dobar efekat u kontroli truleži plodova paradajza jer sadrži aktivnu supstancu karavakrol, fenol koji ima fungicidni efekat. Origanovo ulje im fungicidni efekat i na Aspergillus.spp. na uskladištenoj pšenici. Ulje lavande takođe utiče na inibiciju truleži plodova paradajza zato što sadrži linalol i linalil acetat. Antifungalno djelovanje takođe imaju etarska ulja majčine dušice, bosiljka, žalfije, citronela, cimeta, karanfilića, nim drveta, čajnog drveta, limunove trave.

Etarska ulja imaju nižu biološku aktivnost od sintetičkih fungicida, ali se u tretmanima sa biofungicidima oboljenje javlja u značajno nižem intenzitetu od netretirane kontrole.

Autor: dipl. inž. Ružica Đukić

Izvor:  psss.rs

PROČITAJTE:

Domaće mikrobiološko đubrivo od banana, jaja, bundeva…

Kafa i duvan u bašti – Pročitajte kako da napravite domaći insekticid

Golubov izmet kao đubrivo – Najdjelotvorniji za biljke, kako se primjenjuje?

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

tikve sudovnjače

TIKVE SUDOVNJAČE – Nepravedno zaboravljene, a veoma korisne i ukusne

Tikve sudovnjače, a najpoznatije su natega i vrg, danas rijetko ko gaji mada su nekada imala široku upotrebu u domaćinstvu. Domaćini su uz pomoć...