Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiEK zabranjuje sredstvo koje zaustavlja klijanje krompira

EK zabranjuje sredstvo koje zaustavlja klijanje krompira

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Države članice trebale bi povući odobrenja za sredstva za zaštitu bilja koja sadrže klorprofam kao aktivnu supstancu do 8. januara 2020. godine.

Evropska komisija donijela je provedbenu uredbu o neproduženju odobrenja aktivne supstance klorprofam koji se više neće moći koristiti nakon 1. januara 2020. godine. Radi se o inhibitoru klica i herbicidu koji sprječava klijanje konzumnog krompira tokom skladištenja. Djelatna materija smanjuje intenzitet disanja krtole te ih tako štiti od gubitka vlage i hranjivih materija.

Države članice trebale bi povući odobrenja za sredstva za zaštitu bilja koja sadrže klorprofam kao aktivnu tvar do 8. siječnja 2020. godine.

Izrazito problematično područje za klorprofam utvrđeno je u vezi s rezultatima indikativne procjene rizika za potrošače prema kojima i klorprofam i njegov glavni metabolit 3-kloranilin predstavljaju akutni i hronični prehrambeni rizik za potrošače. Evropska agencija za sigurnost hrane je u svom zaključku koji je prethodio ovoj odluci, istaknula da je potrebna dalja naučna procjena potencijalno endokrino štetnih svojstava klorprofama te da se nije mogla dovršiti procjena rizika za člankonošce koji ne pripadaju ciljanoj skupini za uporabu na polju.

Sektor je već priznao da je situacija s ovom aktivnom supstancom opasna, no problem je što ne postoji alternativa. Veliki problem je u već postojećim mjestima za skladištenje krompira budući da klorprofam ulazi u drvene okvire koji su se koristili za skladištenje krompira, a ostaci će se moći naći još dugo vremena nakon zabrane.

Izvor: Agroklub

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI