Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiNepogode dokusurile proljećne usjeve

Nepogode dokusurile proljećne usjeve

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

TUZLA – Poljoprivrednicima u Tuzlanskom kantonu, usljed nepovoljnih vremenskih uslova, proljetni usjevi su dobrim dijelom propali, a šteta je ogromna.

Očekuju pomoć od resornog ministarstva, a mnogi od njih planiraju da se prestanu baviti poljoprivrednom proizvodnjom.

Muhamed Halilović, poljoprivrednik iz Živinica, kaže da je velika šteta nastala u aprilu i maju te je upropaštena ova vegetacijska godina u ratarstvu, koja je bitna za ishranu stočnog fonda. Kako kaže, u aprilu je bacio gnojivo i počeo sijanje, međutim, zbog obilnih padavina sve je propalo.

“Nema Federalno ministarstvo po svom programu ničega da može pomoći, kantonalno također. Niko od njih neće”, rekao je Halilović i dodaje da se poljoprivreda svugdje u Evropi i svijetu vratila, kao i u našoj zemlji, poslije rata. Međutim, zbog nebrige države, njive su sve više puste, a omladina odlazi i ne želi obrađivati zemlju.

Šteta nastala zbog poplava u Gračanici je procijenjena na više od milion maraka, dok se šteta u poljoprivredi još zbraja. Mnogi razmišljaju da se prestanu baviti poljoprivredom, pa tako i Avdo Softić, koji kaže da je više puta presijavao sjeme i ima velike brige čime će prehraniti 12 bikova koje tovi.

“Četrdeset osam dunuma parcele je bilo pod vodom. Ova njiva je treći put presijavana, ako šta još bude, ne znam da ću presijavati više. Ja mislim da ću ovaj turnus završiti sa bikovima i to je to. Gotovo. Jer ovo ne vodi nikuda”, rekao je ovaj mladi poljoprivrednik.

Iz Ministarstva poljoprivrede TK kažu da razumiju poljoprivredne proizvođače i da traže načina da im pomognu.

“Ono što je u svemu ovom neki spas jeste da imamo blaga povećanja kada je u pitanju izdvajanje iz budžeta TK. Mi ćemo nastojati da blagovremeno odradimo te zahtjeve poljoprivrednika kako bi što prije dobili sredstva”, kazao je Samid Šarac, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK.

Mrazevi u proljeće uticali su na voće tako da će prinos biti znatno smanjen.

Izvor: Nezavisne Novine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI