Ponedjeljak, 21 Juna, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoDruga prihrana i zaštita ozimih usjeva

Druga prihrana i zaštita ozimih usjeva

Prvu prihranu ozimih usjeva poljoprivrednici su obavili prije mjesec dana, a druga prihrana je u toku i veoma je važna agrotehnička mjera u proizvodnji pšenice, ječma, raži i tritikala jer se njome značajno utiče na povećanje roda žitarica.

-Vrijeme je da poljoprivredni proizvođači obave drugu prihranu strnih žita. Drugo prihranjivanje je ujedno i korektivno, kojim se unosi ostatak predviđenog azota u zemljište. Savjet poljoprivrednicima je da prate vremenske prilike u narednom periodu i u skladu sa tim obave drugu prihranu – rekao je Đorđe Glišić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Bijeljina.

Bilo bi dobro kada bismo imali padavine u narednom periodu, jer je deficit vlage, zbog čega će i usjevi strnih žita ostati nešto nižeg rasta.

Vremenske i druge prilike omogućile su pojavu bolesti i štetočina, posebno korova na usjevima strnih žita, posebno pšenice i ječma. Zbog toga ratari, prskanjem i primjenom hemijskih preparata, pokušavaju suzbiti napasnike.

Koje su to štetočine i kojim ih preparatima treba suzbijati pogledajte OVDJE

Izvor: Pssrs.net

Prethodni članakVino od maslačka
Naredni članakKalemljenje bušilicom /VIDEO/
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Sladoled od ruže

Sladoled od ruže – Prava ljetna poslastica

Sladoled od ruže - Nježne, mirišljave, romantične, inspirativne ruže su simbol svakog oblika ljubavi. Da li možete da ih zamislite kao ključni sastojak za...