Subota, 2 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoKopunovo meso je sočnije i ukusnije - kako ga uzgojiti?

Kopunovo meso je sočnije i ukusnije – kako ga uzgojiti?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kopunovo meso – Nekada delicija za bogataše, a u Italiji tradicionalna hrana za Božić. Šta karakteriše kastrirano muško pile?

Piletina je dostupna vrsta mesa, ali to nije slučaj s kopunom, kastriranim muškim piletom.

Smatra se da su Rimljani prvi koristili meso kopuna, a ovaj naziv upravo i dolazi od italijanske riječi cappone. Zbog suše je bila zabranjena upotreba žitarica za tov kokoški. Seljaci su lukavošću prevarili zakon, kastrirali pijetlove, tovili ih i prodavali. Kroz povijest bili su cijenjeni kao hrana bogataša i kraljeva. Tradicionalno je jelo za Božić u Italiji.

Pročitajte: Da li ste ljubitelj ukrasne živine? Pred vama je 12 najljepših rasa ovih pitomih dvorišnih ptica

Kopunovo meso – Mekano i sočno

Kastriranje muških pilića se obavlja prije polne zrelosti. Prema zakonodavstvu Evropske unije mora biti kastriran najmanje 70 dana prije prodaje i star do 140 dana. Tokom tova obogaćena hranidba se najvećim dijelom bazira na žitaricama, do 75 posto mjesec dana prije klanja. Dobro uhranjen dostiže težinu od 2,5 do preko 5 kg za neke pasmine.

Meso od pijetla je žilavo, dok je od kopuna ukusnije od bilo koje druge peradi, mekano je, sočno i ima veći sadržaj masti. Kod kupovine provjerite spoljašnji izgled očišćenog kopuna, koža treba biti sjajna, ujednačene boje bez promjena. Ispod kože je potkožna mast jednolično, svijetložuto obojena. Meso je sočno, nježno, bistro. Najčešće se priprema kuvanjem ili pečenjem.

Posao za stručnjake

Uklanjanjem muške polne žlijezde pijetao postaje pitomiji i nije agresivan, jer opada stvaranje polnih hormona. Kastracija ili kopunizacija se obavlja pomoću hirurškog zahvata ili upotrebom implantata estrogena. Testisi kod pjetlića su smješteni visoko prema leđima i njihovo uklanjanje predstavlja pravi hirurški zahvat. Obično se izvodi bez anestezije od strane edukovane osobe. Mnogi smatraju ovaj zahvat nehumanim.

Pročitajte: Proteini su ključ uspjeha u tovu pilića

Dan prije, odnosno 24 h, prestaje se davanje hrane životinji kako bi crijeva bila prazna. Kada su siti obilnije krvare, puna crijeva pritišću trbušnu šupljinu i postupak je rizičan. Na mjestu reza se počupa perje i obavi dezinfekcija. Uklanjaju se oba testisa. Slijedi period oporavka kada im se osigurava dovoljna količina hrane i vode. Na podu treba biti čista stelja.

U slučaju primjene hemijske kastracije, estrogeni implantat se ubacuje pod kožu. Velika količina estrogena koja zaostaje u mesu čini ga nesigurnim za ljudsku prehranu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI