Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoDosadila vam je zelena salata? Dajemo vam 6 prijedloga šta još možete...

Dosadila vam je zelena salata? Dajemo vam 6 prijedloga šta još možete saditi!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Došlo je proljeće i želite da se hranite zdravije. Međutim, svaki od put kad se odvažite da tu ideju sprovedete do kraja uvijek se vratite na klasičnu zelenu salatu. Vrijeme je da vašu baštu i vaše trpeze obogatite drugim nekim raznovrsnijim proljećnim vrstama zeleniša. Predstavljamo vam 6 vrsta salata koje, pored zelene, možete da gajite u vašoj bašti, a koje će unijeti svježinu u vaš jelovnik.

1. Rukola

Ova biljka ima pomalo gorak ukus, ali je veoma zdrava za organizam čovjeka. Sjeme rukole se sadi u rano proljeće ili jesen.

Kada proređujete sadnice, ostavite razmak od 10 do 15 cm između svake biljke. Razmak između redova bi trebalo da bude do 25 cm. Rukolu možete brati nakon 6 do 8 nedelja.

2. Bok čoi

Često ga u svijetu nazivaju i pak čoi, a kod nas je poznatiji kao kineski kupus. On pripada porodici kupsnjača i odlikuju ga dugačke, tanke i bijele stabljike i tamnozeleno lišće. Sjeme možete saditi u rano proljeće ili u jesen. Postupak gajenja ove biljke isti je kao i kod gajenja kupusa.

Ova biljka najbolje uspijeva na niskim temperaturama. Razmak između biljaka trebalo bi da bude od 20 do 25 cm, a razmak između redova 25 cm. Prilikom berbe isjecite cijelu glavicu kupusa ili samo pojedinačne listove.

3. Cikorija

Cikorija je rođak endevije, pa se zato drugačije naziva belgijska endevija. Odličan je izbor za pravljenje salata tokom zimskih dana. Cikorija (Cichorium intybus) je višegodišnja biljka. Ona cvjeta od jula do septembra, a počinje da sazrijeva u avgustu.

Koren cikorije je najukusniji ako se vadi na jesen. Korijen možete osušiti, samljeti i od njega pripremiti napitak koji je sličan kafi. Možete ga isjeckati na komadiće i koristiti ga za čaj. Čaj od cikorije je, pre svega, veoma ukusan, ali ima i ljekovita svojstva.

Nadzemni dijelovi biljke takođe su jestivi. Plavi cvjetovi cikorije mogu završiti u salati, a u kombinaciji sa listovima mogu da se koriste kao lijek u narodnoj medicini.

4. Kelj

Ova biljka daje salatama raznovrsnost u boji, ali i veliku količinu hranljivih materija. Kelj u svojim plavo-zelenim ili ljubičasto-zelenim listovima krije veliku količinu vitamina i minerala potrebnih ljudskom organizmu.

Sjeme kelja se sije u rano proljeće ili kasno ljeto, a prilikom proređivanja ostavite razmak do 60 centimetara između biljaka.

5. Radič

Radič potiče iz Italije i postao je veliki favorit svim ljubiteljima salata. Ova biljka svojom teksturom dodaje ukus svakoj salati. Radič u plasteniku sadite u formiranim lejama.

Ako ga sadite u bašti, pravite razmake do 15 cm između svake biljke. Biljke formiraju čvrstu kupusnjaču veličine do 10 cm u prečniku.

6. Spanać

Spanać se može brati dok su mu listovi još uvek mali (bejbi spanać), ili kada sazri. Sjeme sadite u rano proljeće i kasno u ljeto. Proredite sadnice tako da razmak bude od 10 do 15 cm između biljaka.

Spanać je bogat vitaminima i mineralima, pa je kao takav jedan od najzdravijih izbora za vašu salatu.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI