Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaDomaći PRIRODNI sok od SVJEŽE cvekle! /RECEPT/

Domaći PRIRODNI sok od SVJEŽE cvekle! /RECEPT/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Cvekla (Beta vulgaris) je korijenasto povrće koje se još zove crvena repa. Kod nas se koristi kao salata i kao sok od cvekle ali se jako dobro kombinuje i u kuvanim jelima.

Kako najbolje iskoristiti cveklu?

Ukoliko pravite sok, uvijek prije nego što počnete da je cijedite u sokovniku, u posudu gdje izlazi tečnost iscijedite jedan limun. Na taj način odmah djelujete antioksidacijski na cijeđeni sok od cvekle. Osim toga, kisela sredina limunovog soka omogućava prevođenje non hem željeza iz cvekle u hem oblik koji je nama bolje iskoristiv. Svakako je bolje praviti opcije u kojima se pojede cijela cvekla zbog vlakana koja se cijeđenjem gube.

Cvekla se često kombinuje sa mrkvom, jabukom, kruškom bilo da se cijedi ili samo narenda. Pigmenti iz ovog voća i povrća vole djelovati zajedno. Dobro je dodati kurkume, djumbira i sl. Poželjno je dodati u taj sok jednu kašičicu kokosovog ili maslinovog ulja jer masti pomažu boljoj resorpciji vitamina A ali i kurkumina iz kurkume.

Jednostavan recept za sok od cvekle

Oguliti jednu cveklu, 2 mrkve, 1 jabuku i 1 cm korijena đumbira.

Iscijediti sok od 1 limuna i nasuti u posudu u koju ćete cijediti sok od cvekle. Nakon toga kroz sokovnik prvo procijediti cveklu, a zatim jabuku, mrkvu i đumbir. Dodati kašičicu maslinovog ili kokosovog ulja, pola kašičice kurkume i popiti u roku od sat.

Napomena: Svježi sokovi ne treba da stoje ocijeđeni duže od dva sata.

Izvor: nutricionizam.ba

PROČITAJTE:

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI