Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoDomaći farmeri muku muče sa velikim brojem neprodate stoke – tračak nade...

Domaći farmeri muku muče sa velikim brojem neprodate stoke – tračak nade ulio ministar poljoprivrede Boris Pašalić

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ni nakon uspješne sezone u ratarstvu i činjenici da je pripremljena veoma kvalitetna stočna hrana za zimu, farmeri u Lijevče polju, Potkozarju i ostalim dijelovima Republike Srpske nisu zadovoljni. Posebno su zabrinuti  uzgajivači tovne junadi, a razloga za zadovoljstvo nemaju ni vlasnici svinjogojskih farmi.

Agronom Momir Cvjetković svakodnevno obilazi cijelu regiju od Kozarske Dubice i Novog Grada do Kneževa, Teslića, Modriče, Prnjavora, Srpca… Kaže da nailazi na pune farme i da su uzgajivači već sada zabrinuti.

Agronom Miomir Cvjetković

-Samo jedan veći farmer u Cerovljanima ima preko dvije hiljade utovljene junadi. Slično je i u Kočićevu, Trošeljima, Dubravama, Rovinama  i drugim selima. Farme su prepune junadi težine između 800 kilograma i jedne tone. Na gubitku su jer su postigli maksimum , a ne prodaju živu stoku već svakodnevno bilježe nove troškove, rekao je Cvjetković.

Ovaj iskusni agronom smatra da je  politička kriza u BiH, odnosno nekonstitiuisanje Savjeta ministara BiH ostavilo duboke negativne tragove u domaćem agraru.

-Nedopustivo je da toliko dugo ne funkcioniše izvoz junećeg mesa u Tursku. Zašto nije pokrenut izvoz i u Rusiju, bliskoistočne zemlje i druge regione? Na drugoj strani uvozi se sve i svašta i stvara se katastrofalna situacija u domaćem stočarstvu. U boljoj poziciji nisu ni uzgajivači svinja, rekao je Cvjetković.

Tračak nade i izlaz iz krize najavio ministar Boris Pašalić

 Prekomjeran uvoz smrznutog mesa i nemogućnost izvoza, te  loša i neprofitabilna cijena žive stoke  upalili su crveni alarm. Reagovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić. Ministar je rekao da se mora hitno reagovati jer još nije riješeno pitanje donošenja privremene mjere zabrane uvoza goveđeg mesa.

-Želimo  da pomognemo poljoprivrednim proizvođačima, ali da ne odmognemo prerađivačima mesa. Mora se  pojačati kontrola mesa koje se uvozi iz inostranstva zbog prisustva afričke kuge svinja i listerije, koja je bila prisutna u nekim zemljama EU. Razrađujemo mogućnost opterećenja, odnosno uvođenja dodatnih taksa prilikom uvoza mesa. Tu inicijativu sam uputio i sada je razmatra nadležno ministarstvo na nivou BiH, ali ona mora biti verifikovana i u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, rekao je Pašalić.

Ministar poljoprivrede RS -Boris Pašalić

Ministar Pašalić  kaže da se pregovara i sa turskim partnerima vezano za oživljavanje izvoza junećeg mesa u Tursku.

-Očekujemo da bi početkom novembra taj posao mogao i da krene. Dogovoren je  izvoz oko 3.000 tona mesa za Tursku, što bi, ako bi se to desilo, znatno rasteretilo poljoprivredne proizvođače. Postoji i inicijativa za izvoz živih goveda u Liban,istakao je Pašalić.

Domaći farmeri sa nestrpljenjem očekuju novembar , jer im je tračak nade ulila upravo izjava ministra Pašalića da će u ovom mjesecu dogovori biti konkretizovani.

Na nepovoljan ishod ne smiju ni pomišljati jer bi dolazak zime sa prepunim farmama za poljoprivrednike bio katastrofalan.

Boško Grgić

Izvor: AgroSavjet

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI