Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoDogovorena nabavka 200 junica za mljekare u okolici Bileće

Dogovorena nabavka 200 junica za mljekare u okolici Bileće

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vjerovatno ćemo na proljeće krenuti sa realizacijom mjera kojim ćemo da povećamo broj muznih krava na ovom području. Time će biti više mlijeka koje ova mljekara otkupljuje, a budući da ima namjeru da širi proizvodnju, imaćemo dvostruko zadovoljstvo, izjavio je ministar Pašalić prilikom posjeta mljekari “Pađeni”.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić je sa vlasnikom Mljekare “Pađeni” Nenadom Vukojem dogovorio nabavku 200 junica na području gdje ovo preduzeće vrši otkup mlijeka, čime će biti povećan broj muznih krava, stoji u saopštenju resornog ministarstva.

Vjerovatno ćemo na proljeće krenuti sa realizacijom mjera kojim ćemo da povećamo broj muznih krava na ovom području. Time će biti više mlijeka koje ova mljekara otkupljuje, a budući da ima namjeru da širi proizvodnju, imaćemo dvostruko zadovoljstvo. S jedne strane, biće više proizvoda koji su cijenjeni u okruženju, pa čak i u skandinavskim zemljama, a sa druge, podržaćemo proizvođače mlijeka“, izjavio je prilikom posjeta Pašalić novinarima.

Proizvodnja nije pala iako je premija umanjena

Pašalić ističe da ovo nije samo važan privredni subjekt za Hercegovinu, već i za Republiku Srpsku, te da će Vlada Srpske podržati ovo postrojenje, ali i proizvođače mlijeka.

Iako smo umanjili premiju sa 30 na 25 feninga po litru proizvodnja nije pala. U ovoj godini ćemo otkupiti 120 miliona litara mlijeka što je više za tri miliona nego prošle godine, a 10 miliona nego pretprošle“, naveo je Pašalić.

Vukoje je istakao da će, kada je riječ o nabavci junica, Ministarstvo poljoprivrede dati jednu polovinu ukupne vrijednosti grla, a drugu obezbijediti otkupom mlijeka. Dodao je da proizvođači koji budu htjeli mogu da učestvuju sa 20 odsto, a 30 odsto da plate otkupom mlijeka Mljekari.

Svake godine 20 % više mlijeka

Prema njegovim riječima, Mljekara “Pađeni” ima tendenciju rasta od 20 odsto svake godine, te u skladu sa tim i njihovi kooperanti moraju proizvesti 20 odsto više mlijeka.

Vukoje je istakao da Mljekara “Pađeni” planira proširenje, te da je u ovoj godini uloženo više od dva miliona KM. “Sagradili smo objekat od 1.800 metara kvadratnih, opremili laboratoriju koja ima najbolji kapacitet u BiH, pa i regionu, tako da su naši proizvodi bezbjedni“, istakao je Vukoje.

Narodni poslanik Ilija Tamindžija rekao je da je Mljekara “Pađeni” jedna od uspješnijih koja sve obaveze prema državi i kooperantima godinama redovno izmiruje.

Izvor: AgroKlub

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI