Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiAgronom iz Cazina predstavljati BiH na Evropskom ruralnom parlamentu

Agronom iz Cazina predstavljati BiH na Evropskom ruralnom parlamentu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Više od 70 mladih profesionalaca iz 10-ak država okupit će se kako bi izrazili svoj stav kroz Evropski ruralni manifest koji se naziva Evropski ruralni parlament mladih (ERYP).
Kasnije, u Buxellesu, biće organizovani razgovori i konstruktivne rasprave s predstavnicima Evropskog parlamenta. ERYP je snažna platforma na kojoj se stvaraju i izražavaju mišljenja mladih vezana uz izazove ruralnog razvoja na evropskom nivou. ERYP će se održati u Asturiji u Španiji, u periodu 4.-6. novembra 2019. godine.

Troškovi učešća (put, smještaj, obroci i program) pokriveni su za šest učesnika iz svake države partnera u projektu RURBEST. Voditelj projekta je latvijska Agencija za međunarodne programe mladih, a partner za Bosnu i Hercegovinu je Centar za ekonomski i ruralni razvoj – CERD.

Poziv je bio otvoren za područje Bosne i Hercegovine do 28. augusta, a kako saznajemo od Centra za ekonomski i ruralni razvoj, bilo je više od 40 prijavljenih učesnika za ovaj manifest. Odabrano je ukupno šest učesnika iz Bosne i Hercegovine, a među njima je i naš Cazinjanin Bekir Dolić.

Bekir Dolić

Podsjećamo, Dolić je ambiciozni agronom iz Cazina koji je već dobio niz priznanja za svoj rad i angažman u bh. agraru kao agronom, agrarni novinar te mlada i perspektivna osoba koja se bavi naukom i poduzetništvom. Također je nedavno imenovan kao član ekspertnog tima za izradu Strategije za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja USK-a za period 2020-2029, gdje je predložen za predsjednika ovog tima, ali je odbio i prihvatio ulogu zamjenika predsjednika ovog tima.

Grad Cazin može biti ponosan da za svog građana ima ovakvog mladog čovjeka koji se u svojoj branši već sada ističe i na nivou Evrope.

ERYP organizuju Latvian Rural Forum (Latvia), Red Asturiana de Desarrollo Rural(Španija), Centar za ekonomski i ruralni razvoj – CERD (BiH), Hrvatska mreža za ruralni razvoj, International Movement of Catholic Agricultural and Rural Youth – Europe, LAG-ovi iz regije Vysocina (Češka), Network of Organizations for Rural Development of Kosovo, Rural Development Network of The Republic of Macedonia (Makedonija), Slovak Rural Parliament (Slovačka), Forum Synergies.

Projekt “The best is yet to come. Youth create tomorrows’ rural reality from village to wider Europe” financira Europska komisija kroz “Erasmus+: Youth in Action”.

Izvor: Cazin.net

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI