Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaĐubrivo od ZARĐALIH EKSERA - Oživite uvenulu biljku OVIM POTEZOM!

Đubrivo od ZARĐALIH EKSERA – Oživite uvenulu biljku OVIM POTEZOM!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Žute listove, odnosno hlorozu, kod biljaka uzrokuje nedostatak nekih elemenata u zemljištu. Kod voća, ali i kod drugih biljaka, smatra se da je najčešće u pitanju nedostatak gvožđa.

Naravno listovi mogu da požute i iz drugih raloga, kao na primjer kad je previše vlage ili kad se biljka ne zaliva dovoljno. Hloroza se primijeti na mladim listovima, tako što oni prvi požute. Ovo se u savremenim uslovima rješava folijarnim prihranjivanjem, odnosno preko listova. Ali postoje neke čudne starinske metode za oživljavanje biljaka, koje možemo primijeniti u bašti, ali i kod sobnih biljaka.

Tečno đubrivo od zarđalih eksera

Ako imate iskorišćene zarđale eksere ili daske iz kojih možete da ih povadite, možete ih primijeniti na sljedeći način. Ubacite eksere u plastičnu flašu i sipajte vodu do vrha. Promućkajte dobro i ostavite da stoji bar 1 sat. Na čepu od flaše izbušite rupe, potom vratite čep na flašu i zalivajte biljke ovim rastvorom. Stari baštovani kažu da je ovo đubrivo bogato gvožđem. Djeluje kao misterija i teško je objasniti, ali izgleda da rđa ispušta gvožđe, koje se u zemlji ponaša kao izuzetan provodnik kiseonika.

Zabodite eksere u zemlju

Drugi način da se zemljište oko biljke obogati gvožđem, jeste da se u zemlju oko biljke zabodu ekseri. Ovo nije ništa novo, to su starinske metode, koje su koristili naši preci. Često se dešava da listovi biljaka, poput limunovog drveta, krenu da žute. Ovim će se u zemlju iz eksera prenijeti gvožđe, a korijen biljke će ga usvajati.

Izvor: sadnja.com

PROČITAJTE:

Kokošije đubrivo u povrtarstvu može povećati prinos i do 40 odsto

Domaće mikrobiološko đubrivo od banana, jaja, bundeva…

Pročitajte kako da iskoristite OPALO LIŠĆE – Besplatno organsko đubrivo

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI