Petak, 27 Januara, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiDebele svinje pretvaraju se u male rudnike zlata: Mast i čvarci dostižu...

Debele svinje pretvaraju se u male rudnike zlata: Mast i čvarci dostižu rekordno visoke cijene

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prethodnih mjeseci sve je poksupjelo, ali visoko na listi namirnca sa novim paprenim cijenama jeste svinjska mast, a samim tim i čvarci.

Širom Srbije za kilogram ovog autentičnog domaćeg proizvoda sada morate izdvojiti čak i preko 2.000 dinara (16 eura), pa ove bombone od svinje polako postaju luksuz na trpezama. Vrijedni domaćini koji ih svake godine prave sada su konačno dočekali svojih pet minuta, piše RINA.

“Napraviti dobar čvarak nije nikakva nauka, potrebna je samo dobra i debela svinja. Mora biti puna masti koja se kasnije cijedi i prži. Može se reći da postoji tri vrste čvaraka. Onaj seljački krupni, pun masti, duvan čvarci koji su skroz suvi ali i onaj srednji ne tako masan kao seljački”, rekao je Dragoljub Nikolić koji se već decenijom bavi preradom mesa i kaže da se ipak mora biti pažljiv u pripremanju.

Šerpa ne smije da se ispusti iz vida ni za sekund, niti da se pretera sa prženjem, jer onda čvraci mogu postati bezukusni kao pesak da jedete, to nije to onda, dodaje ovaj domaćin.

Tajna u spremanju čvaraka ne postoji, lagana vatra i višečasovno miješanje dok ruke ne zabole kako bi čvarci bili rumeni, mirisni i hrskavi.

Pročitajte još: Kako čuvati čvarke

“Svake zime se kod nas zna tradicija. Prvo se kolje svinja, a zatim prave specijlaiteti. Čvarci su nezaobilazni i to oni duvan, koje dobro iscijedimo i osolimo i budu zaista fenomenalni za jelo, mogu da ih jedu i oni koji čuvaju liniju”, priča Dragoljub iz sela Brajići.

Nema sumnje da je Srbija jedinstvena i po čvarcima, jer prevod za ovaj delikates na engleski jezik ne postoji, ali kako su potvrdili evropski stručnjaci, svakako su sinonim za dobar ukus i neodoljiv zalogaj. Potvrda da se u Srbiji oni najbolje prave stigla je i prije dvije godine sa Internacionalnog instituta za ukus i kvalitet iz Brisela. Ovaj jedinstveni specijalitet izazvao je divljenje kod stranaca.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI