Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiDa li znate da se jaja NE PERU prije kuvanja - Evo...

Da li znate da se jaja NE PERU prije kuvanja – Evo zbog čega

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Oduvjek slušamo mame koje nas revnosno podsjećaju da svaku namirnicu treba dobro da operemo prije jela. Međutim, mnogi su u dilemi kada su u pitanju jaja, pa neki tvrde da ih prije prženja i kuvanja treba dobro oprati, dok su drugi ubeđeni u suprotno.

Znamo da ne bi trebalo da peremo sirovo meso prije kuvanja ili pečenja, jer to povećava rizik od kontaminacije bakterija i bolesti koje se prenose hranom. Bakterije mogu da se zadrže u sudoperi ili da dospiju na druge namirnice, dovodeći nas u potencijalni rizik trovanja hranom.

Pročitajte: Super trik kako dobiti savršeno kuvana jaja i guliti ih bez muke

A da li ste znali da ne bi trebalo da peremo ni jaja?

Stručnjaci tvrde da ljuska sadrži prirodnu barijeru, koja kao omotač štiti jaje od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, pa jaja nije dobro prati.

Pranjem jaja podstičemo prenos štetnih bakterija, kao što je salmonela, sa spoljne strane ljuske u unutrašnjost jajeta. Kada operete jaje, uklanjate tu prirodnu zaštitu na ljusci, a ako je napukla, štetne bakterije će lako prijeći u unutrašnjost jajeta, gdje imaju idealne uslove za razmnožavanje.

Ako ne kuvate jaja dovoljno dugo, bakterije će dospjeti u vaš organizam.

Pročitajte: Evo koja je razlika između bijelih i smeđih jaja

Prirodni zaštitni “premaz” na ljusci jajeta je prva linija obrane od bakterija, a ona se uklanja pranjem tokom pripreme za pakovanje i prodaju. U industrijskim uslovima, njega zamjenjuje tanki premaz jestivog ulja, koji vraća zaštitu i on je koristan ako namjeravate da neko vrijeme čuvate jaja.

Ako imate svoj kokošinjac i uzgajate koke nosilje, nemojte da perete ni ona jaja, koja su puna perja, izmeta i prljavštine. Ukoliko baš insistirate, koristite suv suđer i prljavštinu očistite bez upotrebe vode.

Izvorprva.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI