Subota, 23 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoDa li treba uklanjati "strelice" sa bijelog luka? Kada i kako to...

Da li treba uklanjati “strelice” sa bijelog luka? Kada i kako to pravilno uraditi?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Biljka bijelog luka (Allium sativum) je popularna među vrtlarima širom svijeta zbog svojih izuzetnih zdravstvenih benefita i kulinarske upotrebe. Da bi se postigao optimalan rast i kvalitet lukovica, često se preporučuje uklanjanje cvijetnih stabljika, poznatih kao “strelice”, tokom njihovog razvoja. Ova praksa pomaže biljci da preusmjeri svoju energiju na razvoj lukovica, osiguravajući veće prinose i bolji ukus. Evo nekoliko korisnih savjeta za efikasno uklanjanje cvijetnih stabljika biljke bijelog luka.

Uklanjanje cvijetnih stabljika biljke bijelog luka može biti ključan korak u postizanju uspješnog uzgoja. Strelice su tanki izdanci koji se razvijaju iz središta biljke i nose cvijetni pupoljak na vrhu. Iako ove strelice imaju estetsku vrijednost i privlače insekte oprašivače, njihovo uklanjanje može biti od vitalnog značaja za postizanje željenih rezultata u uzgoju bijelog luka.

Pročitaje: Luk počinje da žuti i suši se – Kako spasiti usjev?

Jedan od osnovnih razloga za uklanjanje cvijetnih stabljika je preusmeravanje energije biljke na razvoj lukovica. Kada se cvijetni pupoljci razviju i formiraju sjeme, biljka usmjerava značajan dio svoje energije na tu reproduktivnu svrhu, što može umanjiti količinu hranljivih materija i resursa koji su dostupni za rast lukovica. Uklanjanje strelica omogućava biljci da kanališe svoju snagu ka rastu i razvoju lukovica, što rezultira većim i kvalitetnijim plodovima.

Da biste pravilno uklonili cvijetne stabljike biljke bijelog luka, slijedite sledeće korake:

1. Pripremite se: Nabavite oštre baštenske makaze ili nož koji će vam pomoći u odstranjivanju stabljika. Preporučuje se nošenje rukavica kako biste zaštitili ruke od mirisa bijelog luka.

2. Identifikujte cvijetne stabljike: Proučite biljke bijelog luka i pronađite cvijetne stabljike koje su dostigle dužinu od 10-15 cm. Obično su tanje od listova i imaju cvijetni pupoljak na vrhu.

3. Odaberite pravi ugao: Postavite makaze ili nož blizu korijena stabljike, budite pažljivi da ne oštetite okolne listove i stabljike biljke.

4. Uklonite stabljike: Pažljivo odrežite stabljike blizu korijena biljke. Možete obaviti ravno sječenje ili blago poviti stabljike kako biste olakšali zaceljivanje. Ako koristite nož, budite oprezni da ne povredite biljku.

5. Ponovite po potrebi: Ponovite postupak za sve cvijetne stabljike koje su dostigle željenu dužinu. Ovo može biti vremenski zahtjevan proces, posebno ako imate veći broj biljaka bijelog luka.

Važno je napomenuti da uklanjanje cvijetnih stabljika može uticati na ukus i kvalitet lukovica. Iako će biljke i dalje rasti bez cvijetnih stabljika, njihov razvoj može biti nešto sporiji, a lukovice mogu biti manje. Međutim, ova praksa je korisna ako želite da sačuvate sjemenski materijal ili želite da usmjerite veću energiju biljke na razvoj lukovica.

Nakon uklanjanja cvijetnih stabljika, redovno zalivajte i hranite biljke kako biste im obezbijedili optimalne uslove za rast. Pravilna briga o biljkama bijelog luka uključuje održavanje vlažnosti zemlje, sprječavanje korova i pravilno hranjenje.

Uklanjanje cvijetnih stabljika biljke bijelog luka je jednostavan, ali ključan korak za postizanje boljeg rasta i kvaliteta lukovica. Pametnim upravljanjem resursima biljke, možete poboljšati prinose i uživati u kvalitetnim plodovima koje pruža bijeli luk. Iskoristite ove savjete i poboljšajte svoj uzgoj bijelog luka za još veće zadovoljstvo i uspjeh u baštovanstvu.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI