Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoDa li ste znali da krompir ima tri podzemna organa i koja...

Da li ste znali da krompir ima tri podzemna organa i koja im je uloga?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Podzemni organi biljke krompira su korijen, stolone i krtola.

Krtola
1. snopići sudova, 2. meso, 3. pupčani dio, 4. vršni dio krtole, 5. okce, 6. pokožica 7. stolon

Korijen je razgranati skup podezemnog dijela biljke, a uloga mi je da svojim korijenovim dlačicama otapa i u vodi rastvorena hraniva transportuje u biljku. Razvijenost nadzemnog dijela stabljike, kao i razvijenost korijena u proizvodnji krompira imaju prvorazrednu ulogu. Od ukupnog razvoja stabljike – cime, odnosno površine lista i stabla zavisi fotosintetska moć stvaranja organske materije, što u krajnjem slučaju oderđuje i ukupan prinos krtola po jedinici površine. Takođe, ukupan razvoj korijena i njegovo prodiranje u što veću masu zemlje, sa što većom površinom korijenovih dlačica, imaju odlučujuću ulogu u preuzimanju i transportovanju hraniva u ostale organe biljke, o čemu, pak, ovisi ukupan razvoj biljke i prinosa gomolja.

Čitava agrotehnika upravo ima zadatak da omogući što bolji i skladniji razvoj nadzemnih i podzemnih organa, u nastojanje da ih u tom stanju održi što je moguće duže tokom čitavog vegetacionog perioda. Pri ovom treba znati da ne postoji uvijek pozitivna korelacija između ukupne mase stabljike i mase gomolja, pa zato ne smijemo prejkim i pogrešnim đubrenjem ili zasjenjivanjem izazvati preveliki razvoj nadzemnih dijelova biljke, jer se to može negativno odraziti na prinos.

Stolone su posebni izdanci koji izlaze iz korijena biljke, a na krajevima završavaju krtolama.

Krtole nastaju zadebljanjem vršnog dijela stolona. Botanički, krtole su dijelovi podzemne stabljike snabdjeveni rezervnom hranom, skrob i ostale materije, na kojima se nalaze okca – pupovi, iz kojih se razvijaju biljke s ciljem održavanjem vrste. Osim toga krtole predstavljaju ekonomski prozivod biljke krompira u čiju svrhu se ova kultura i uzgaja.

Pročitajte: Plod KROMPIRA – bobica slična paradajzu!
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI