Nedjelja, 26 Marta, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaDa li je moguće da se proizvede jabuka bez pesticida?

Da li je moguće da se proizvede jabuka bez pesticida?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ovo je pitanje za million dolara i profesionalni inženjeri za zaštitu bilja reći će da je to nemoguće posebno jer se i na fakultetu uči da osnovni tretmani u zaštiti jabuke podrazumevaju da ima čak 30 prskanja.

A ipak na pijacama se često mogu pronaći jabuke koje su navodno neprskane, domaće itd.

Naše stare autohtone možda čak i poludivlje jabuke (i ostalo voće tog tipa) svakako da pokazuju izvjesnu otpornost prema nekim prouzrokovačima bolesti i štetočina i njih je zaista moguće proizvesti bez upotrebe pesticide. I to je ona dobra vijest. Ali loša vijest je da te jabuke ne možemo proizvesti u velikim količinama pa je neće biti dovoljno za sve. I tu leži glavna “caka” kada pričamo o prskanju i ne prskanju. Da. Postoji neprskano ali u izuzetno malim količinama i time svako ko želi da se bavi profesionalno proizvodnjom, neće jednostavno da se bavi jer su mu potrebne količine, kontinuitet i prije svega kvalitet a to proizvodnjom a da se ne prska jednostavno nije moguće.

Pročitajte: Zašto jabuke ne treba guliti

Ali postoji još jedna ohrabrujuća stvar za sve one kojima pripadne muka pri samoj pomisli na prisustvo hemije u poljoprivrednoj proizvodnji, a to je  takozvani “zero residue” koncept, gdje jabuka koja je tokom sezone tretirana pesticidima u momentu berbe ne sadrži ostatke pesticida.

Mnogi, naročito u integrlanoj proizvodnji puno rade na ovom konceptu vrlo uspješno. Naravno nije uvijek moguće imati jabuku potpuno bez ostataka, ali do 70% proizvodnje  jabuka ako se vodi računa o terminima, dozama i karenci može da se proizvede bez rezidua (ostatka pesticida) , dok na ostalih 30% je moguće da se desi detekcija neke aktivne materije i to obično na samoj granici.

I ovo je prosto rečeno svakako moguće jer od momenta posljednjeg prskanja do perioda branja , skladistenja i konzumacije prođe i po nekoliko mjeseci a to je minimalan period da se ostaci poslednjeg tretmana hemijskim sredstvima ako ne potpuno a ono bar u većoj mjeri razgrade pa uopšte nema bojazni da slobodno uživate u jabuci ili bilo kom drugom voću koje je proizvedeno po savremenim tehnološkim principima na velikim plantažama.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI