Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoDa li je bezbijedno jesti luk i krompir kada proklijaju?

Da li je bezbijedno jesti luk i krompir kada proklijaju?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nema dobrog ručka bez luka, to zna svaka domaćica. Tako kažu i profesionalci koji tvrde da luk poboljšava ukus različitih jela.

Ali šta kada ove namirnice proklijaju? Da li je bezbijedno konzumirati crni ili bijeli luk koji je proklijao?

Osnovni razlog klijanja luka je prisustvo vlage, pa nije neuobičajeno da proklija. Kada primijetite zelene izdanke na bijelom ili crnom luku, važno je znati da su i dalje jestivi. Iako se ukus može malo promijeniti kada proklijaju, klice nisu toksične i neće vam naškoditi, pa ih slobodno možete konzumirati.

Klice mogu biti gorke, posebno ako jedete sirovi luk, pa ih jednostavno odsijecite. Ako nema znakova truljenja ili plijesni, kako crni, tako i bijeli luk su bezbijedni za konzumiranje.

Kako da produžite svježinu luka?

Kako biste produžili svježinu luka, važno je čuvati ih pod određenim uslovima. U suprotnosti sa čestim vjerovanjem, čuvanje luka u frižideru nije preporučljivo.

Najvažnije je osigurati da mjesto gdje čuvate luk nema puno svjetlosti i vlage kako bi se spriječilo klijanje. Takođe, važno je održavati konstantnu temperaturu na tom mjestu. Preporučuje se čuvanje luka na mračnom, hladnom i suvom mjestu.

Da li je bezbijedno jesti krompir kada proklija?

Krtola sa koje ste skinuli klice, puna je solanina koji može da izazove dijareju i povraćanje

Nemojte jesti proklijali krompir! Krtola sa koje ste skinuli klice, puna je solanina koji može da izazove dijareju i povraćanje.

Sigurno vam se već dogodilo da je krompir koji ste kupili u prodavnici već sljedećeg dana proklijao. Mnogi zanemare klice, doseku ih, i krompir koriste za kuvanje obroka. Postoje brojne negativne posljedice koje ovaj potez može da izazove.

Proklijali krompir sadrži veliku količinu solanina, blago toksične materije koja kod ljudi izaziva glavobolje, dijareju i povraćanja.

Važno je dobro pogledte krompir prije nego što počneta da ga spremate. Da li ima klice i da li naboran i mekan? Ako jeste, onda vjerovatno sadrži veliku količinu solanina i nije bezbijedan za konzumiranje.

Pročitajte: Nemojte bacati: Proklijali bijeli luk, superlijek koji ubija 14 vrsta ćelija raka

Međutim, ako je i dalje tvrd, ima svoju formu i tek poneku klicu, onda se može iskoristiti. Odsijecite zelene dijelove i one na kojima su klice i zatim ga dobro operite prije pripreme.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI