Četvrtak, 8 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeČUDOTVORNI ŽUTI NOĆURAK: Ova biljka je prirodno rješenje za ženske probleme, osteoporozu,...

ČUDOTVORNI ŽUTI NOĆURAK: Ova biljka je prirodno rješenje za ženske probleme, osteoporozu, artritis i kožna oboljenja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Žuti noćurak ima veliki broj benefita za organizam, pa ne čudi što se decenijama unazad koristi u svrhu liječenja mnogih bolesti. Od onih bezalenih do težih oboljenja. Koristi se i u kozmetičke svrhe, jer može da podstakne rast kose i noktiju, a pozitivan uticaj ima i na izgled kože.

Žuti noćurak je biljka koja dolazi sa američkog kontinenta, ali uspjeva i kod nas i mnoge porodice ga i gaje. Ono što je specifično kod ove biljke, su cvijetovi jarko žute boje po kojima je i dobio naziv. Drugi dio naziva, noćurak, dobio je jer se njegovi cvjetovi otvaraju tek kada padne mrak, a zatvaraju sa prvim zracima sunca.

Ono po čemu je posebna ova biljka jeste sadržaj esencijalnih masnih kiselina, ali i, najvažnije, sadržaju gama linolenske kiseline. Upravo ova kiselina je toliko važna za organizam, jer dobro utiče na hormone, posebno na prostaglandin.

Ovaj hormon utiče na snižavanje krvnog pritiska, na zdravlje kože, na insulin, poboljšava imunitet, održava nivo tečnosti u našem organizmu i još mnogo toga.

Ulje žutog noćurka je veoma dobro za mnoge poremećaje, od onih bezazlenih do zaista ozbiljnih bolesti. Naime, žuti noćurak može da pomogne prvenstveno ženama i tu zaista ima široku primjenu. Odličan je za ublažavanje simptoma pms-a, zatim kod bolnih mestruacija i kod neplodnosti.

Koristi se i u kozmetičke svrhe, jer može da podstakne rast kose i noktiju, a pozitivan uticaj ima i na izgled kože.

Djelotvoran je i kada je u pitanju rak ili multipla skleroza, kod bolesti srca, nevrnog sistema, dijabetesa i krvnih sudova. Potvrđeno je pozitivno dejstvo na ublažavanje simptoma Alchajmerove, ali i Parkinsonove bolesti.

Žuti noćurak možete da nađete u raznim oblicima, a u najvećoj mjeri se koriste uljane kapi.

Izvor: Alo.rs

PROČITAJTE:

Kunica, hajdučka trava, stolisnik: Spas za sve tegobe

Čaj od zove (bazge) – Ljekovitost i recept kako napraviti domaći čaj

Listovi bršljana kao lijek

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI