Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPRVI POSLOVNI KORACI NOVCEM IZ LOKALNOG BUDŽETA Podrška razvoju preduzetništva u Laktašima...

PRVI POSLOVNI KORACI NOVCEM IZ LOKALNOG BUDŽETA Podrška razvoju preduzetništva u Laktašima i Gradiški

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Opština Laktaši obezbijedila je plastenika za 20 poljoprivrednika, a gradska uprava iz Gradiške bespovratno doznačila 120.000 KM za isti broj perspektivnih privrednika.

Ove dvije susjedne lokalne zajednice sve intenzivnije stimulišu razvoj preduzetništva u svojim sredinama. Opština Laktaši drugu godinu za redom, zajedno s humanitarnom organizacijom „MAID“, pomaže poljoprivrednim proizvođačima koji nisu u prilici da samostalno pokrenu vlastiti biznis.

– Ovo je prilika za 20 laktaških porodica da započnu intenzivniju plasteničku proizvodnju povrća, jer oni za to imaju šansu. Nakon toga naši poljoprivrednici će, ukoliko budu vrijedni i uporni, moći da to nadograđuju, šire i samostalno napreduju – rekao je Ranko Karapetrović, načelnik Opštine Laktaši.

On je naglasio pozitivna iskustva s prethodnim korisnicima ovog projekta.

– Nastojaćemo da svake godine proširujemo takvu praksu te dodjelom plastenika, ali i drugim vidovima pomoći, unapređujemo poljoprivrednu proizvodnju – naglasio je načelnik Karapetrović.

Plastenici su obezbijeđeni u sklopu projekta „Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih te mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima”. Tome je prethodio Sporazum između Opštine Laktaši i humanitarne organizacije „MAID“ koji su obezbijedili po 40 odsto, a korisnici plastenika po 20 odsto novca.

Za vlasnike plastenika organizovano je i dvodnevno predavanje o proizvodnji povrća u zatvorenom prostoru.

– Buduće povrtare savjetujemo kako da obezbijede što veću proizvodnju, kako da što manje koriste hemijska sredstva i na koji način da unovče svoj rad odnosno obezbijede što sigurnije tržište – rekao je Armin Zlatić, rukovodilac projekta.

– Ovim smo nastavili praksu stimulisanja preduzetništva utemeljenu prije dvije godine. Program se odnosi na proizvodne djelatnosti i zapošljavanje. U toku 2017. i 2018. godine ukupno je dodijeljeno 340.000 KM za 57 preduzeća. To je rezultiralo zapošljavanjem 280 radnika i povećanjem obima proizvodnje za ukupno 17,3 miliona maraka – kazao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, ističući efekte ovog vida stimulisanja preduzetništva.

U izradi Pravilnika za dodjelu novca iz Programa podrške preduzetnicima bitnu ulogu imao je Privredni savjet gradske uprave. Gradonačelnik Adžić ističe da će ove godine biti dodijeljeno još 90.000 KM u vidu stimulisanja preduzeća koja su formirana prošle godine. Ova suma obezbijeđena je putem MEG projekta, koji podrazumijeva unapređenje ekonomskog sistema upravljanja i razvoja u lokalnim zajednicama.

– To je dio direktne podrške privredi, mada neuporedivo veće sume novca ulažemo u razvoj infrastukture stvarajući uslove za privredni razvoj. Najznačajnija ulaganja su u Agro-industrijskoj zoni u Novoj Topoli. Izvjesno je da će na tom području do kraja ove godine za različite vidove infrastrukture biti uloženo više od 4,5 miliona maraka – naglasio je Adžić.

Branko Stojnić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu, naveo je da se na Javni poziv prijavilo 39 preduzetnika, a prihvaćena 31 prijava. Od tog broja pravo na podsticaj ostvarilo je 20 preduzetnika sa cijelog gradskog područja.

Podrška za voće i voćnu rakiju

Branko Mijatović, vlasnik fime „BMB Delta“, koja se bavi proizvodnjom voća i voćne rakije, inače jedan od korisnika novca iz lokalnog programa, kaže da je, osim novčanih podsticaja, veoma važan pozitivan odnos gradske uprave prema privrednicima.

Mijatović je naveo da se njegova firma nedavno predstavila na internacionalnom sajmu voćnih rakija u Londonu, gdje su osvojili 3 medalje.

Izvor: Srpska info

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI