Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoCrvena voćna grinja - Siše sokove iz listova voćaka te smanjuje prinos...

Crvena voćna grinja – Siše sokove iz listova voćaka te smanjuje prinos i kvalitet plodova

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Crvena voćna grinja ili crveni voćni pauk (Panonychus ulmi) je polifagna štetočina ali značajne štete nanosi naročito na jabuci, dosta često na šljivi, kruški i vinovoj lozi. Može se pojaviti i na drugim voćkama – na breskvi, trešnji i višnji i drugim vrstama roda Prunus.

Štetni su svi pokretni stadijumi grinja koji se hrane na lišću sisanjem sokova. Ova štetočina se dosta brzo umnožava, pa često dolazi do prenamnožavanja i velikih šteta.

Na jabuci oštećenja su najprije vidljiva u vidu malih bjeličastih pjegica na licu lišća. Kod većeg broja grinja broj pjegica se brzo povećava, a lišće poprima žućkastu  i kasnije sivožutu boju, te gubi sjaj. Jako uništeno lišće na kraju dobija bakrenasto-crvenu boju, posmeđi i otpada. Kod napadnutog lišća ometana je fotosinteza i pojačava se transpiracija pa stoga dolazi do smanjenja prinosa i kvaliteta plodova, a štetnost se može odraziti još i u sljedećoj godini.

Na vinovoj lozi na mladim listićima primjećuju se najprije male žućkaste pjegice uz lisne žile, koje kasnije postaju ljubičasto smeđe boje i imaju oblik sitnih crtica. Njihov broj brzo raste, a lišće između lisnih nerava žuti i uvija se rubom na dole. Kasnije napadnuti lisići postaju sivkasto ljubičaste boje, posive i osuše se. Na vinovoj lozi crveni pauk može uzrokovati najviše štete u početku vegetacije dok izbojci nisu dostigli dužinu 15 cm. U ljeto napadnuto lišće najprije je svjetlije boje, nakon toga poprima sivkastu žutu boju i gubi sjaj. Jako napadnuti vinogradi mogu se primijetiti već izdaleka, a kod vrlo jakih napada i tu može doći do sušenja lišća.

SUZBIJANJE

U suzbijanju crvenog voćnog pauka kao vrlo efikasan pokazao se preparat ARMADA. Ovo je ograničeno sistemični insekticid i akaricid sa kontaktnim i digestivnim djelovanjem.

Koristi se za suzbijanje crvene voćne grinje (Panonychus ulmi) u zasadu jabuke, u koncentracijama 0,05%-0,1% (5 ­ – 10 ml u 10 litara vode).

Preparat ima znatno širi spektar djelovanja: koristi se i za suzbijanje kruškine buve (Psylla pyri), tripsa u povrću, grinja na mnogim kulturama.

Detaljniju primjenu ovog prepararta možete pročitati na linku: Upustvo za upotrebu preparata ARMADA

Izvor: agrosavjet.com

 

PROČITAJTE:

Crveni voćni pauk prijeti cvjetalim voćnjacima

Zaštita jabuke u fazi crvenih pupoljka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI