Crni sljez: Idealan narodni lijek

Crni ili šumski sljez (lat. Malva sylvestris) dvogodišnja je ili trajna biljka koja pripada porodici Malvaceae (sljezovke). Prirodna staništa crnog sljeza su područja južne Evrope i srednje Azije, ali danas ga možemo pronaći gotovo svugdje ispod 1200 m nadmorske visine. Samoniklo raste uz kuće, puteve, u vrtovima te po poljima i njivama.

Crni sljez, izuzetno je ljekovita bilj­ka, možda čak i jedna od najljekovitijih našeg podneblja. Mlado lišće crnog sljeza možemo koristiti svje­že na salatu ili kuvano, kao i bilo koje zeleno lisnato po­vrće. Sadrži obilje minerala i vitamina, ali i ono što je posebno zanimljivo – sluzi. Zbog toga je dobrodošla namirnica kod problema sa sporom probavom.

Crni sljez ima antibakterijsko i protuvirusno djelovanje, razrjeđuje sluz i tako olakšava iskašljavanje. Sluz koju sadrži ova biljka smiruje upalu i oblaže upaljenu sluznicu grla, a pomaže i za brže zarastanje rana. Sljez koji ćemo koristiti u ljekovite svrhe moramo brati daleko od zagađenih područja. Njegov najljekovitiji dio su cvjetovi, ali lišće i korijen se također upotrebljavaju.

Crni sljez je slično kao i bijeli sljez veoma učinkovit kod bolesti respiratornog trakta, suhog kašlja, za ispiranje grla kod svih infekcija, promuklost, protiv bolesti probavnog trakta, hemoroida, kod bolnog mokrenja i upala sluznice bešike…

Listovi su izuzetno bogati vitaminom C, gvožđem i kalcijumom. I nezreli plodovi crnog sljeza se mogu kuvati i stavljati u variva. Nerijetko se sakuplja i korijen, koji se odmah oguli i suši u pećnici.

Korijen crnog sljeza koristi se za pripravljanje čaja koji se primjenjuje kod različitih upalnih stanja, poput upalnih procesa na koži lica, upale crijeva ili upale kože zbog kroničnih problema s venama. Osim toga, čaj od sljeza je jako djelotvoran kod začepljenosti nosa pa njime možete ispirati nos par puta na dan. Siguran je i blag pa se može primjenjivati i kod male djece.

Čaj od sljeza priprema se tako da se 2 žlice korijena preliju s 2,5 dl mlake ili hladne vode. Posuda se pokrije i ostavlja sat ili dva kako bi se stvorila dovoljna količina sluzi, a nakon toga se čaj zagrije i može se konzumirati. Po želji možete dodati malo limuna, med ili šećer.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Preporuka za vas

VIDEO