Crna trulež kupusa

Crnu trulež izaziva bakterija Xanthomonas campestris pv campestris, koja može da dovede do značajnih šteta na kupusu.

Osim kupusa, koga parazit najčešće napada, kao domaćini ove bakterije do sada su zabilježene mnoge vrste roda Brassica, kao i neke iz rodova Matthiola i Raphanus. Pored već pomenutog kupusa, često se sreće na kelerabi i karfiolu.

Prvi simptomi bakterijske crne truleži kupusa se prepoznaju u formi bledožućkastih promena lista, obično od ivice lista prema središnjem delu u obliku latiničnog slova „V“. Središnji deo takvih hlorotičnih zona odumire, poprima smeđu boju, a lisne žile postaju crne. Ovo je oboljenje sudovnog tkiva. Patogen se žilama širi do stabljike, pa biljke slabije rastu, često dolazi do sušenja, ne formiraju glavicu očekivane veličine i čvrstoće. Na presjeku stabljike vide se tamne promjene u sprovodnom tkivu.

Kad se bolest jednom pojavi na polju, zadržava vitalnost na zaostalim zaraženim biljnim delovima 2-3 godine. Razvoju bolesti pogoduje vlažno i toplo vrijeme.

Preventivne mjere borbe su najznačajnije. Preporučuje se uklanjanje i uništavanje zaraženih biljnih ostataka, dezinfekcija zemljišta u toplim lejama, setva zdravog sjemena i plodored. Koriste se i preparati na bazi bakra.

Izvor: PSSS Kraljevo

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Preporuka za vas

VIDEO