Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaČišćenje i dezinfekcija plastenika prije sjetve i sađenja biljaka

Čišćenje i dezinfekcija plastenika prije sjetve i sađenja biljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dezinfekcija plastenika je uslov za dobre rezultate u berbi. Osim plastenika potrebna je i dezinfekcija zemljišta u kojem ćete gajiti biljke. Plavi kamen, sumporne trake, vodena para.

Kako bi se obezbijedio dobar rod ili proizvodnja kvalitetnog rasada u plasteniku, potrebno je da se redovno održava higijena plastenika, a nakon svakog ciklusa proizvodnje, plastenik je potrebno očistiti i dezinfikovati.

Obično se dezinfekcija obavlja tokom jeseni ili u rano proljeće.

U plastenicima i drugim zatvorenim uslovima stvaramo optimalne uslove za razvoj biljaka, ali istovremeno visoka temperatura i vlažnost omogućavaju razvoj prouzrokovača oboljenja i nesmetan razvoj štetočina, koji mogu u potpunosti da unište naš rad. Zbog toga je potrebno posvetiti veliku pažnju plasteniku, opremi u plasteniku, zemljištu i oruđu koje koristima za rad u plasteniku.

Pročitajte: Uklanjanje biljnih ostataka iz zatvorenog prostora

Nakon svakog proizvodnog ciklusa važno je ukloniti biljne ostatke iz plastenika i plastenik dobro očistiti. Uklonjene biljne ostatke možemo kompostirati i na taj način dobiti đubrivo za sljedeće sezone, ukoliko biljke nisu bile izložene jakoj zarazi ili napadu štetočina. Uklanjaju se stabljike i lišće, konopci za vezanje, crijeva za zalivanje u zavisnosti od tipa sistema. Okviri i folije se čiste, a način čišćenja zavisi od kojeg materijala su izrađeni. Pranje se može obaviti toplom vodom ili vodom sa sodom bikarbonom.

Pranje plastenika obaviti sa mekim spužvama, jutom ili četkama.

Vrlo je važna i dezinfekcija zemljišta u plasteniku. Kod proizvodnje povrća u plastenicima potrebno je poštovati plodored, kako ne bi došlo do nagomilavanja štetočina i prouzrokovača oboljenja. Zbog toga se može iskoristiti pažljivo planiranje rotacije usjeva u nekoliko plastenika, što zavisi od broja plastenika.

U malim plastenicima moguće je krajem zime, kada se snijeg počne topiti, unijeti sneg u plastenik. On će sniziti temperaturu zemljišta u plasteniku, snabdjeti ga sa dovoljno vlage i negativno djelovati na većinu prouzrokovača oboljenja i štetočina. Snijeg koji se unosi u plastenik bi trebalo da bude čist.

Pročitajte: Ako ŽELITE da se bavite PLASTENIČKOM proizvodnjom, OVO MORATE ZNATI!

Zemljište se može dezinfikovati zalivanjem vrelom vodom, pomoću sunčeve svjetlosti ili dejstvom pare. Kod sterilizacije parom zemljište se zagrijava tokom pola sata na temperaturu od 70ºC. Polietilenskim folijama se prekriva, one upijaju sunčevu svjetlost i zagrijavaju zemljište.

Unutrašnjost plastenika se može dezinfikovati sumporom ili plavim kamenom (bakar sulfatom).

Dezinfekcija sumporom

Kod dezinfekcije sumporom za dezinfekciju 1m³ potrebno je utrošiti 10g do 20g sumpora, maksimalno 30g. Sagorijevanjem sumpora nastaje sumpordioksid. Ovaj postupak se sprovodi pri temperaturi vazduha iznad 12ºC.

Dezinfekcija sumporom se obavlja tokom 24 h, to je minimalan period dezinfekcije, i u tom periodu se ne ulazi u plastenik. Proizvođači plastenik ostavljaju četiri do pet dana zatvoren i tek nakon toga otvaraju plastenik da se prozrači.

Kada se sumporne trake zapale, potrebno je brzo napustiti plastenik i dobro ga zatvoriti. Na plasteniku je potrebno zatvoriti sve otvore. Kod rukovanja sumpordioksidom potrebno je da se zaštitite, a dezinfekcija se vrši tokom jeseni ili zime, da ne bi došlo do neželjenih efekata na gajenim biljkama kod dezinfekcije tokom proljeća.

Pročitajte: Zimska proizvodnja povrća u plastenicima

Dezinfekcija plavim kamenom

Plavi kamen koristimo kod dezinfekcije drvene konstrukcije. Ne koristiti je za dezinfekciju armature od metala, pošto je nagriza. U 100 litara vode rastvori se 5 kg plavog kamena. Dezinfekcija se može vršiti i kalijum permanganatom.

Savjetodavac za zaštitu bilja Dipl.inž. Ružica Đukić

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI